Δυσανεξία στην λακτόζη: Μπορώ να καταναλώσω γαλακτοκομικά προϊόντα;

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης που περιλαμβάνει τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και γαλακτόζη, τον κύριο υδατάνθρακα που βρίσκεται στο γάλα θηλαστικών.

Η πέψη και ο μεταβολισμός του δισακχαρίτη λακτόζης, απαιτεί την υδρόλυση του γλυκοσιδικού δεσμού που συνδέει τους μονοσακχαρίτες, τη γαλακτόζη και τη γλυκόζη, από το ένζυμο λακτάση. Έτσι η δυσανεξία στην λακτόζη  προκαλείται συνήθως από ανεπάρκεια λακτάσης, που συνεπάγεται μειωμένη ή απουσία ενζυμικής δραστηριότητας της λακτάσης στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. 

Μορφές Ανεπάρκειας Λακτάσης

Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές ανεπάρκειας λακτάσης. Ταξινομούνται σε συγγενής, πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. 

  • Η συγγενής ανεπάρκεια λακτάσης (αλακτασία) είναι μια σπάνια παιδιατρική διαταραχή που σχετίζεται με απουσία έκφρασης λακτάσης στα νεογνά.

  • Η πρωτοπαθής ανεπάρκεια λακτάσης (υπολακτασία με έναρξη των ενηλίκων) είναι η κατάσταση που προκύπτει από την προοδευτική και φυσιολογική μείωση της δραστηριότητας του ενζύμου λακτάσης που εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία.

  • Η δευτερογενής ανεπάρκεια λακτάσης προκαλείται από νόσο ή τραυματισμό του λεπτού εντέρου όπως γαστρεντερίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, χημειοθεραπεία και αντιβιοτική θεραπεία.

Συμπτώματα

  • Μετεωρισμός

  • Φούσκωμα

  • Κοιλιακό άλγος

  • Κράμπες

  • Ναυτία

  • Διάρροια

  • Έμετο

Ωστόσο, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετά την κατάποση λακτόζης εξαρτάται από την ποσότητα της λακτόζης που προσλαμβάνεται, τον χρόνο εντερικής διέλευσης, την έκφραση της λακτάσης, τη μεταβλητότητα της εντερικής μικροχλωρίδας, την ατομική ευαισθησία και τους ψυχολογικούς παράγοντες.

Σε ποια προϊόντα βρίσκεται η λακτόζη;

  • Συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι, η κρέμα, το βούτυρο, το παγωτό και το τυρί.  

  • Δημητριακά πρωινού

  • Στιγμιαίες σούπες

  • Γλυκά

  • Μπισκότα

  • Σάλτσες για σαλάτες

  • Λουκάνικα

  • Μείγματα ποτών

  • Σε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα παρέχουν λιγότερο από 2 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα.

Αντιμετώπιση

  • Η αποφυγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων σε ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη δεν συνιστάται πλέον.

  • Δίαιτα περιορισμένης λακτόζης, η οποία μειώνει τη διαιτητική ποσότητα λακτόζης μέχρι να εξαφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα.Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία μπορούν να ανεχθούν έως και 12-15 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα.

  • Τα άτομα με δυσανεξία θα πρέπει να ενθαρρύνονται να περιορίζουν αντί να αποφεύγουν τη λακτόζη με στόχο να συμπεριλάβουν ορισμένα γαλακτοκομικάτρόφιμα στη διατροφή και να επωφεληθούν από τα σχετικά θρεπτικά συστατικά και την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητά τους.

  • Επομένως, είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις λίστες συστατικών των προϊόντων που καταναλώνονται.Λέξεις που υποδηλώνουν την παρουσία λακτόζης περιλαμβάνουν τυρόπηγμα, ορό γάλακτος, γάλα, υποπροϊόντα γάλακτος, ξηρά στερεά γάλακτος και γάλα σε σκόνη.

  • Προβιοτικά, πρεβιοτικά συμπληρώματα.

Επιλογές κατανάλωσης

  • Παλαιωμένο σκληρό τυρί.

  • Γιαούρτι.

  • Προϊόντα σόγιας (π.χ. tofu, edamame).

  • Ποτά φυτικής προέλευσης (π.χ. γάλα σόγιας,  αμυγδάλου και ρυζιού).

  • Κεφίρ

 

Γαλακτοκομικά προιόντα ανά 100 γραμμάρια

Γραμμάρια λακτόζης

Πλήρες γάλα

4,9

Άπαχο γάλα

5,3

Γάλα χωρίς λακτόζη

0,01 – 0,1

Κατσικίσιο γάλα

4,7

Κρέμα

3,9

Sour cream

3,4

Γάλα σε σκόνη

4,2

Βούτυρο

1,1

Γιαούρτι

2,6

Γιαούρτι με φρούτα

3,2

Ελληνικό γιαούρτι

0,5

Μοτσαρέλα

0,7

Buffalo Mozzarella

0,4

Τυρί ρικότα

3,5

Φέτα

1,4

Τυρί cottage

3,2

Τυρί χωρίς λακτόζη

<0,01

Cheddar

0,5

Parmigiano Reggiano

<0,01

Pecorino Romano

<0,01

Gorgonzola PDO

<0,1

Έτσι ως απάντηση στην αρχική ερώτηση, τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού μπορούν να ανεχθούν έως και 12-15 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα. Μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά στα οποία υπάρχει μικρή ποσότητα λακτόζης. Όπως επίσης και προϊόντα τα οποία είναι ελεύθερα σε λακτόζη.  

Αναφορές:

 

Alkalay M.J. (2022). Nutrition in Patients with Lactose Malabsorption, Celiac Disease, and Related Disorders. Nutrients. Jan; 14(1): 2. doi: 10.3390/nu14010002

Dekker P.J. T., Koenders D. and  Bruins M.J. (2019). Lactose-Free Dairy Products: Market Developments, Production, Nutrition and Health Benefits. Nutrients. Mar; 11(3): 551. doi: 10.3390/nu11030551

Facioni M.S., BRaspini B., et al. (2020). Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labeling. J Transl Med.; 18: 260. doi: 10.1186/s12967-020-02429-2

Misselwitz B., Butter M., et al., (2019). Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical managementGut. Nov; 68(11): 2080–2091. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318404

Porzi M., Pimentel K.J.B., Walther B. and Vergères G. (2021). Development of Personalized Nutrition: Applications in Lactose Intolerance Diagnosis and Management. Nutrients. May; 13(5): 1503. doi: 10.3390/nu13051503

Szilagyi A. and Ishayek N. (2018). Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment OptionsNutrients. Dec; 10(12): 1994. doi: 10.3390/nu10121994

Zingone F., Bertin L., et al. (2023). Myths and Facts about Food Intolerance: A Narrative Review. Nutrients. Dec; 15(23): 4969. doi: 10.3390/nu15234969

 

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: