Γιατί είναι τόσο γνωστό το γιαούρτι; Ποια η διαφορά με το επιδόρπιο γιαουρτιού;
Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν το οποίο καταναλώνεται παγκοσμίως, λόγω της υψηλής γευστικότητας και της θρεπτικής του αξίας.
Παράγεται κυρίως με ζύμωση αγελαδινού γάλακτος μέσω βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ορίζεται στο Διεθνές Πρότυπο Τροφίμων (CODEX) ως «γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα που λαμβάνονται με ζύμωση γαλακτικού οξέος με τη δράση του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus.
Η παραγωγή του γιαουρτιού περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, όπως:
Ομογενοποίηση
Θερμική επεξεργασία (παστερίωση)
Ζύμωση
Εξομάλυνση.
Ανάλογα με τον συνδυασμό αυτών των διαδικασιών, μπορούν να παραχθούν διάφορα είδη γιαουρτιών με εντελώς διαφορετικές φυσικές ιδιότητες.
Οφέλη
Επηρεάζει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας μειώνοντας τα παθογόνα βακτήρια.
Εντερική ρύθμιση.
Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη.
Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την χοληστερόλη.
Μειώνει τους κινδύνους μεταβολικού συνδρόμου, υπέρτασης.
Επιτάχυνση της πέψης, η οποία αποδίδεται στα προβιοτικά συστατικά του.
Προλαμβάνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, του φουσκώματος και της διάρροιας.
Έχει συνδεθεί με βελτιωμένη οστική πυκνότητα, ειδικά σε γυναίκες στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα.
Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις 5-8 της Framingham Heart Study Offspring Cohort (1991-2008) διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά (δηλαδή, ≥3 φορές/εβδομάδα) είχαν μικρότερη ετήσια αύξηση βάρους και αύξηση της περιφέρειας μέσης από αυτούς που κατανάλωναν <1 μερίδα /εβδομάδα.
Θρεπτική αξία
Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα
Πηγή προβιοτικών.
Είναι πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων.
Είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D (σε εμπλουτισμένα γιαούρτια), μαγνησίου, βιταμίνης Β-12 και ριβοφλαβίνης.
Είδη γιαουρτιών
Κανονικό γιαούρτι (παρασκευάζεται από πλήρες γάλα που περιέχει περίπου 3,3% λίπος γάλακτος)
Γιαούρτι χωρίς λιπαρά
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά και χαμηλά λιπαρά παράγεται από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα, αποβουτυρωμένο γάλα και γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Ωστόσο διαφορετικά πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και τροποποιημένων, προστίθενται στο γιαούρτι για να ενισχύσουν τις υφές, αισθητηριακές και ρεολογικές του ιδιότητες. Προστίθενται στο γιαούρτι για διάφορους τεχνολογικούς σκοπούς, όπως σταθεροποιητές, πηκτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες, συντηρητικά, πυκνωτικά και χρωστικές.
Η προσθήκη αρωμάτων στο γιαούρτι μπορεί να ενισχύσει τις αισθητηριακές του ιδιότητες και να βελτιώσει την ελκυστικότητα των καταναλωτών. Το αρωματισμένο γιαούρτι μπορεί να περιέχει ενισχυτικά γεύσης, καθώς και άλλα πρόσθετα, όπως ρυθμιστές οξύτητας, χρώμα, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και γλυκαντικά.
Το απλό γιαούρτι είναι η λιγότερο νοθευμένη και απλούστερη μορφή γιαουρτιού, με καθαρή γεύση. Παρασκευάζεται με βακτηριακή ζύμωση παστεριωμένου γάλακτος για την παραγωγή της χαρακτηριστικής γεύσης και υφής του. Στην καθαρή του μορφή, παρέχει την πιο πλούσια συγκέντρωση ασβεστίου, μεταξύ άλλων προϊόντων γιαουρτιού.
Το ελληνικό γιαούρτι, γνωστό και ως στραγγιστό γιαούρτι, είναι ένας κοινός τύπος γιαουρτιού που έχει στραγγιστεί από τον ορό του γάλακτος.
Πίνακας απλό γιαούρτι - επιδόρπιο γιαουρτιού
Ανά 100 γραμμάρια | Πλήρες | Χαμηλών λιπαρών | Επιδόρπιο πλήρες | Επιδόρπιο χαμηλών λιπαρών |
Θερμίδες | 93 kcal | 70 kcal | 93 kcal | 66 kcal |
Πρωτεΐνη | 9 γρ | 9,9 γρ | 6 γρ | 6,5 γρ |
Συνολικά λιπαρά | 5 γρ | 2 λγρ | 5 γρ | 2 γρ |
Κορεσμένα | 3,6 γρ | 1,3 γρ | 3,5 γρ | 1,4 γρ |
Υδατάνθρακες | 3 γρ | 3 γρ | 6 γρ | 5,6 γρ |
Σάκχαρα | 3 γρ | 3 γρ | 5,2 γρ | 4,8 γρ |
Ασβέστιο | 121 mg | 121 mg | 120 mg | 100 mg |
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα τόσο το ελληνικό γιαούρτι όσο και το επιδόρπιο γιαουρτιού έχουν σχετικά μικρή διαφορά ως προς την διατροφική αξία τους.
Όμως η διαφορά έγκειται ως προς τα συστατικά τους.
Το ελληνικό γιαούρτι αποτελείται από γάλα αγελάδος συμπυκνωμένο, ανθόγαλα, μαγιά γιαουρτιού, καλλιέργεια γιαουρτιού ενώ το επιδόρπιο αποτελείται από αποβουτυρωμένο συμπυκνωμένο γάλα αγελάδος και βούτυρο γάλακτος, άμυλο, ζελατίνη, καλλιέργεια γιαουρτιού, πυκνωτικο μέσο, σταθεροποιητές, ζάχαρη. Έτσι πιο θρεπτικό είναι το γιαούρτι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να αποφεύγουμε το επιδόρπιο γιαουρτιού. Μπορεί να καταναλωθεί και από αθλητές λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη είτε ως συνοδευτικό σε κάποιο γεύμα είτε ως σνακ.
Επιλογές κατανάλωσης
Με φρούτα
Frozen
Σε κάποια γλυκιά παρασκευή, όπως κέικ
Ως βασικό συστατικό για energy ball
Σε κάποια αλμυρή συνταγή, όμως ζυμαρικά
Σε ροφήματα
Ως συστατικό σε porridge & overnight oats
Ως συνοδευτικό σε αλμυρές παρασκευές, όπως το κοτόπουλο
Ως βάση για dressing σε σαλάτες
Αναφορές:
Bankole A.O., Irondi E.A., Awoyale W., Ajani E.O. (2023). Application of natural and modified additives in yogurt formulation: types, production, and rheological and nutraceutical benefits. Front Nutr. ; 10: 1257439. doi: 10.3389/fnut.2023.1257439
Fernandez M.A & Marette A. (2017). Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties. Adv Nutr. Jan; 8(1): 155S–164S. doi: 10.3945/an.115.011114
Sumi K., Tagawa R., Yamazaki K.et al. (2023). Nutritional Value of Yogurt as a Protein Source: Digestibility/Absorbability and Effects on Skeletal Muscle. Nutrients. Oct; 15(20): 4366. doi: 10.3390/nu15204366
Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.
Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:
ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας
με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.
Προσφορές Γυμναστηρίου
Συχνές Ερωτήσεις - FAQ
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.
ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ
Γιώργος Καπλάνης
Healthy Barista στο Fuel Bar
Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης
Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:
Επέστρεψε την ζυγαριά στα φυσιολογικά επίπεδα!
Η επιστροφή στον ρυθμό της καλής φυσικής κατάστασης και της υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι πρόκληση.
H καλή μέρα ξεκινάει στο Reformer!
Reformer Pilates για ευκολότερη καθημερινότητα: Βελτίωση Ευλυγισίας και Δύναμης Το
Κινόα (Quinoa). Υπερτροφή για την υγεία και την ευεξία μας.
Κινόα (Quinoa). Υπερτροφή για την υγεία και την ευεξία μας.