Γιατί είναι τόσο γνωστό το γιαούρτι; Ποια η διαφορά με το επιδόρπιο γιαουρτιού;

Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν το οποίο καταναλώνεται παγκοσμίως, λόγω της υψηλής γευστικότητας και της θρεπτικής του αξίας.

Παράγεται κυρίως με ζύμωση αγελαδινού γάλακτος μέσω βακτηρίων γαλακτικού οξέος και ορίζεται στο Διεθνές Πρότυπο Τροφίμων (CODEX) ως «γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα που λαμβάνονται με ζύμωση γαλακτικού οξέος με τη δράση του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus.

Η παραγωγή του γιαουρτιού περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, όπως:

  • Ομογενοποίηση

  • Θερμική επεξεργασία (παστερίωση)

  • Ζύμωση

  • Εξομάλυνση.

Ανάλογα με τον συνδυασμό αυτών των διαδικασιών, μπορούν να παραχθούν διάφορα είδη γιαουρτιών με εντελώς διαφορετικές φυσικές ιδιότητες.

Οφέλη

  • Επηρεάζει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας μειώνοντας τα παθογόνα βακτήρια.

  • Εντερική ρύθμιση.

  • Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη.

  • Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την χοληστερόλη.

  • Μειώνει τους κινδύνους μεταβολικού συνδρόμου, υπέρτασης.

  • Επιτάχυνση της πέψης, η οποία αποδίδεται στα προβιοτικά συστατικά του.

  • Προλαμβάνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, του φουσκώματος και της διάρροιας.

  • Έχει συνδεθεί με βελτιωμένη οστική πυκνότητα, ειδικά σε γυναίκες στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα.

Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις 5-8 της Framingham Heart Study Offspring Cohort (1991-2008) διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά (δηλαδή, ≥3 φορές/εβδομάδα) είχαν μικρότερη ετήσια αύξηση βάρους και αύξηση της περιφέρειας μέσης από αυτούς που κατανάλωναν <1 μερίδα /εβδομάδα.

Θρεπτική αξία

  • Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου.

  • Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.

  • Είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα

  • Πηγή προβιοτικών.

  • Είναι πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων.

  • Είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D (σε εμπλουτισμένα γιαούρτια), μαγνησίου, βιταμίνης Β-12 και ριβοφλαβίνης.

Είδη γιαουρτιών

  • Κανονικό γιαούρτι (παρασκευάζεται από πλήρες γάλα που περιέχει περίπου 3,3% λίπος γάλακτος)

  • Γιαούρτι χωρίς λιπαρά

  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά και χαμηλά λιπαρά παράγεται από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα, αποβουτυρωμένο γάλα και γάλα με χαμηλά λιπαρά.

 

Ωστόσο διαφορετικά πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και τροποποιημένων, προστίθενται στο γιαούρτι για να ενισχύσουν τις υφές, αισθητηριακές και ρεολογικές του ιδιότητες. Προστίθενται στο γιαούρτι για διάφορους τεχνολογικούς σκοπούς, όπως σταθεροποιητές, πηκτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες, συντηρητικά, πυκνωτικά και χρωστικές.

 

Η προσθήκη αρωμάτων στο γιαούρτι μπορεί να ενισχύσει τις αισθητηριακές του ιδιότητες και να βελτιώσει την ελκυστικότητα των καταναλωτών. Το αρωματισμένο γιαούρτι μπορεί να περιέχει ενισχυτικά γεύσης, καθώς και άλλα πρόσθετα, όπως ρυθμιστές οξύτητας, χρώμα, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και γλυκαντικά.

 

Το απλό γιαούρτι είναι η λιγότερο νοθευμένη και απλούστερη μορφή γιαουρτιού, με καθαρή γεύση. Παρασκευάζεται με βακτηριακή ζύμωση παστεριωμένου γάλακτος για την παραγωγή της χαρακτηριστικής γεύσης και υφής του. Στην καθαρή του μορφή, παρέχει την πιο πλούσια συγκέντρωση ασβεστίου, μεταξύ άλλων προϊόντων γιαουρτιού.

 

Το ελληνικό γιαούρτι, γνωστό και ως στραγγιστό γιαούρτι, είναι ένας κοινός τύπος γιαουρτιού που έχει στραγγιστεί από τον ορό του γάλακτος.

Πίνακας απλό γιαούρτι - επιδόρπιο γιαουρτιού

 Ανά 100 γραμμάρια

 Πλήρες

 Χαμηλών λιπαρών

Επιδόρπιο πλήρες

Επιδόρπιο χαμηλών λιπαρών

Θερμίδες

93 kcal

70 kcal

93 kcal

66 kcal

Πρωτεΐνη

9 γρ

9,9 γρ

6 γρ

6,5 γρ

Συνολικά λιπαρά

5 γρ

2 λγρ

5 γρ

2 γρ

 Κορεσμένα

3,6 γρ

1,3 γρ

3,5 γρ

1,4 γρ

Υδατάνθρακες

3 γρ

3 γρ

6 γρ

5,6 γρ

Σάκχαρα

3 γρ

3 γρ

5,2 γρ

4,8 γρ

Ασβέστιο

121 mg

121 mg

120 mg

100 mg

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα τόσο το ελληνικό γιαούρτι όσο και το επιδόρπιο γιαουρτιού έχουν σχετικά μικρή διαφορά ως προς την διατροφική αξία τους.

 

Όμως η διαφορά έγκειται ως προς τα συστατικά τους.

 

Το ελληνικό γιαούρτι αποτελείται από γάλα αγελάδος συμπυκνωμένο, ανθόγαλα, μαγιά γιαουρτιού, καλλιέργεια γιαουρτιού ενώ το επιδόρπιο αποτελείται από αποβουτυρωμένο συμπυκνωμένο γάλα αγελάδος και βούτυρο γάλακτος, άμυλο, ζελατίνη, καλλιέργεια γιαουρτιού, πυκνωτικο μέσο, σταθεροποιητές, ζάχαρη. Έτσι πιο θρεπτικό είναι το γιαούρτι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να αποφεύγουμε το επιδόρπιο γιαουρτιού. Μπορεί να καταναλωθεί και από αθλητές λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη είτε ως συνοδευτικό σε κάποιο γεύμα είτε ως σνακ.

Επιλογές κατανάλωσης

  • Με φρούτα

  • Frozen

  • Σε κάποια γλυκιά παρασκευή, όπως κέικ

  • Ως βασικό συστατικό για energy ball

  • Σε κάποια αλμυρή συνταγή, όμως ζυμαρικά

  • Σε ροφήματα

  • Ως συστατικό σε porridge & overnight oats

  • Ως συνοδευτικό σε αλμυρές παρασκευές, όπως το κοτόπουλο

  • Ως βάση για dressing σε σαλάτες

Αναφορές:

Bankole A.O., Irondi E.A.,   Awoyale W.,   Ajani E.O. (2023). Application of natural and modified additives in yogurt formulation: types, production, and rheological and nutraceutical benefits. Front Nutr. ; 10: 1257439. doi: 10.3389/fnut.2023.1257439

Fernandez M.A  & Marette A. (2017). Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties. Adv Nutr.  Jan; 8(1): 155S–164S.  doi: 10.3945/an.115.011114

Sumi K., Tagawa R., Yamazaki K.et al. (2023). Nutritional Value of Yogurt as a Protein Source: Digestibility/Absorbability and Effects on Skeletal Muscle. Nutrients. Oct; 15(20): 4366. doi: 10.3390/nu15204366

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: