Εποχικότητα Φρούτων και Λαχανικών: Γιατί χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην εποχικότητα των τροφίμων;

Πολλοί καταναλωτές συνδέουν τα εποχιακά τρόφιμα με τα τοπικά παραγόμενα τρόφιμα. Τα τοπικά τρόφιμα δεν είναι απαραίτητο κριτήριο για τα εποχιακά τρόφιμα.

Αρχικά με τον όρο εποχικότητα, αναφερόμαστε σε δύο πράγματα. Στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενός τροφίμου. Για τον ορισμό που βασίζεται στην παραγωγή, το τρόφιμο παράγεται κατά τη διάρκεια της φυσικής καλλιεργητικής ή παραγωγικής περιόδου, αλλά δεν καταναλώνεται απαραίτητα στον ίδιο τόπο που καλλιεργήθηκε.

Καλλιέργεια και Παραγωγή Τροφίμων

Το  σημαντικό και απαραίτητο είναι τα τρόφιμα να καλλιεργούνται ή να παράγονται σε εξωτερικούς χώρους, στη φυσική τους εποχή, χωρίς τη χρήση πρόσθετης ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται πρόσθετες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα :

  • Να είναι πιο νόστιμα τα φρούτα και τα λαχανικά και πιο φρέσκα.

  • Να έχουν έντονα χρώματα και ευχάριστη μυρωδιά.

  • Να είναι ποιοτικότερα και πιο θρεπτικά από τα προϊόντα που παράγονται εκτός εποχής.

  • Να μην περιέχουν χημικές ουσίες, όπως χημικά και φυτοφάρμακα.

  • Να στηρίζεται η τοπική οικονομία.

Φρούτα και Λαχανικά ανά εποχή

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται εποχιακά φρούτα και λαχανικά (πηγή : USDA)

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 

Μήλα, Παντζάρι, Δαμάσκηνα, Ρόδι , Πατάτα, Γλυκοπατάτα, Μπάμιες, Σύκα,  Γκρέϊπφρουτ

Μπανάνες, Πιπεριές, Ροδάκινα , Ανανάς, Κολοκύθα, Φασολάκια πράσινα,  Ντομάτες

Cranberrie, Μπρόκολο, Πορτοκάλια, Raspberries, Μαρούλι, Σπανάκι, Κρεμμύδι, Σκόρδο,  Μελιτζάνες

Σταφύλι, Λαχανάκι Βρυξελλών,  Νεκταρίνια,  Σέσκουλα, Λάιμ, Κουνουπίδι, Κυδώνια, Αχλάδι

Λεμόνι, Λάχανο,  Μανταρίνια, Μανιτάρια,  Σέλινο, Ακτινίδιο, Καρότα, Λωτοί, Πράσα

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

 

Μήλα, Αβοκάντο, Μπανάνες,  Σέσκουλα, Σπανάκι, Φινόκιο, Ρόκα

Αγκινάρες, Καρότα, Κολοκύθα, Κουνουπίδι, Σέλινο, Μανταρίνια, Λωτοί

Λάχανο, Μανιτάρια, Μπρόκολο, Ρέβα, Ακτινίδια, Λεμόνια, Πορτοκάλια

Μαρούλι, Παντζάρια,  Πράσα, Ραδίκια, Ραπανάκια, Γκρέϊπφρουτ

ΑΝΟΙΞΗ

 

Μήλα, Βερίκοκα, Σπαράγγια, Αβοκάντο, Μπανάνες, Μπρόκολο, Λάχανο, Καρότα, Σέλερι , Αγγούρια

Kale, Ακτινίδιο, Λεμόνια, Μαρούλι, Αρακάς, Κρεμμύδι, Μανιτάρια, Λάιμ,  Μελιτζάνες

Ανανάς, Ραπανάκια, Σπανάκι, Φράουλες,  Κρεμμυδάκια φρέσκα, Ντομάτες

Πορτοκάλια, Μούσμουλα, Νεκταρίνια, Μανταρίνια, Μήλα, Κεράσια,  Κουκιά ,Φασολάκια , Πατζάρια

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Μήλα, Βερίκοκα, Αβοκάντο, Μπανάνες, Πιπεριές, blueberries, blackberries, Κεράσια, Καρότα

Αγγούρια, Καλαμπόκι,  Μελιτζάνες, Πράσινα φασολάκια, Πεπόνι, Λεμόνια, Φράουλες, Ροδάκινα

Ντομάτες, Καρπούζι, Κολοκυθάκια, Βλήτα, Κολοκύθα, Μπάμιες, Σπαράγγια, Αχλάδια, Δαμάσκηνα

Πορτοκάλια, Μούσμουλα, Νεκταρίνια, Μανταρίνια, Μήλα, Κεράσια,  Κουκιά ,Φασολάκια ,Παντζάρια Βατόμουρα, Βύσσινα, Σύκα, Σταφύλια, Φραγκόσυκα

Αναφορές

 

Edwards-Jones, G., 2010. Does eating local food reduce the environmental impact of food production and enhance consumer health? Proceedings of the Nutrition Society 69, 582–591. https://doi.org/10.1017/S0029665110002004

Macdiarmid, J.I., 2014. Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proceedings of the Nutrition Society 73, 368–375. https://doi.org/10.1017/S0029665113003753

Régnier, F., Dalstein, A.-L., Rouballay, C., Chauvel, L., 2022. Eating in Season—A Lever of Sustainability? An Interview Study on the Social Perception of Seasonal Consumption. Sustainability 14, 5379. https://doi.org/10.3390/su14095379

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: