Μάθε για τις βασικές αρχές που αποτελούν θεμέλιο για την επιτυχημένη προπόνηση.

Σε συνέχεια του πρώτου μέρους του άρθρου, θα εξετάσουμε κι άλλες βασικές αρχές της προπόνησης, και θα σας βοηθήσουμε να τις κατανοήσετε.

Εξειδίκευση στις μυϊκές ομάδες και στο κινητικό πρότυπο

Κάθε άθλημα έχει τα δικά του μυϊκά και κινητικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα όλοι  έχουμε νιώσει πιάσιμο και πόνο, όταν σηκωθήκαμε  την επόμενη μέρα, μετά  από  μία  προπόνηση  που κάναμε για πρώτη  φορά, σε κάποιο άλλο άθλημα, ή εκτελώντας διαφορετικό ρυθμό κινήσεων σε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

 

Πιθανόν να σου δημιουργήθηκε και κάποια έκπληξη, καθώς ένιωθες, ότι  βρισκόσουν σε καλή φυσική  κατάσταση. Μια τέτοια εμπειρία απεικονίζει  την εξειδίκευση για την φυσική κατάσταση, που απαιτείται για το κάθε άθλημα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η Αρχή της Υπερφόρτωσης ή αρχή της Αυξανόμενης Επιβάρυνσης

Η προπόνηση  για να φέρει βελτίωση,  πρέπει  να επιβάλλει  υπερφορτώσεις στο λειτουργικό  σύστημα  του σώματος.

Καθώς  το σώμα προσαρμόζεται στο αυξημένο  φορτίο, χρειάζεται  να προστεθεί  μεγαλύτερο. Το προπονητικό  φορτίο βασίζεται  στον έλεγχο των παραμέτρων FITT, όπου Frequency = Συχνότητα, Intensity= Ένταση, Time = Διάρκεια και Type =Είδος της άσκησης.


ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Η Αρχή της Προσαρμογής

Είναι  σημαντικό  το σώμα  να προσαρμόζεται στις πρόσθετες απαιτήσεις της προπόνησης και στις αλλαγές που αυτή επιφέρει.

Προοδευτική  αύξηση φέρει  και βελτίωση  στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα,  αύξηση  στην μυϊκή  αντοχή  και δύναμη  κι ενδυνάμωση των οστών,  τενόντων, συνδέσμων και συνδετικού ιστού.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΔΙΚΩΝ

Η Αρχή της Προοδευτικότητας

Η προπόνησή  σας πρέπει  να είναι  προοδευτική,  για να μπορέσει  το σώμα σας να βιώσει  τις προσαρμογές, που προκαλούνται  από  την αυξανόμενη επιβάρυνση και την επιλογή των ασκήσεων.

Εάν  το φορτίο  αυξάνεται  πολύ  γρήγορα,  το σώμα  δεν μπορεί  να  προσαρμοστεί  και καταρρέει. Επομένως είναι σημαντικό  να εξασφαλίσεις  φίλε  μου, ένα  σταθερό  ρυθμό  προόδου, ώστε  να αποφευχθεί  ο κίνδυνος  υπερπροπόνησης, καταπόνησης ή και τραυματισμού.


ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ FUEL BAR

Εξατομικευμένης Αντίδρασης

Μια ακόμα  βασική  αρχή  είναι , αυτή  της Εξατομικευμένης Αντίδρασης. Καθένας από μας ανταποκρίνεται διαφορετικά ακόμα και στην ίδια  προπόνηση. 

Η κληρονομικότητα, η ωρίμανση,  η διατροφή, ο ύπνος και άλλοι προσωπικοί  και  περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν  την ικανότητα και την απόδοση  μας.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως  εάν αποφασίσεις να κάνεις  το  πρόγραμμα άσκησης του κολλητού σου, ο αντίκτυπος σε σένα  θα είναι τελείως διαφορετικός.

Αρχή της Ποικιλομορφίας

Επίσης τα προγράμματα  άσκησης είναι  απαραίτητο,  να περιλαμβάνουν  εναλλαγές έργου/ξεκούρασης, δύσκολες ασκήσεις, που να  ακολουθούνται από ευκολότερες. Γενικότερα  να υπάρχει  ποικιλομορφία (αρχή  της  ποικιλομορφίας), ώστε να διατηρείται  και το ενδιαφέρον.

Αρχή της Προθέρμανσης & της Αποκατάστασης

Δεν ξεχνάμε, πόσο  σημαντική εξίσου είναι η προθέρμανση, πριν την προπόνηση, προετοιμάζοντας  το σώμα και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών, αλλά και μετά από  αυτή η αποκατάσταση, για την επαναφορά του σώματος  στη φυσιολογική  του κατάσταση (αρχή  της προθέρμανσης και της αποκατάστασης).

Αρχή της Αναστροφής

Λίγοι από σας, ίσως γνωρίζετε μια πολύ βασική  αρχή, αυτή  της Μακρόχρονης Προπόνησης.

Η συστηματική  και Προοδευτική  υπερφόρτωση  των συστημάτων  του οργανισμού επιφέρει μεγάλες αλλαγές, βελτιώσεις  και αύξηση  των επιδόσεων, πράγμα  που κάνει  αναγκαίο και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.  

Θα πρέπει , επίσης  να ξέρετε, ότι οι περισσότερες  προσαρμογές  που  συμβαίνουν  στο σώμα  και τον οργανισμό  μας, από  την προπόνηση επίσης είναι  αναστρέψιμες.  Αυτό  σημαίνει ότι, εάν  κάποιος  σταματήσει να γυμνάζεται,  χάνει  προοδευτικά τις οποιεσδήποτε βελτιώσεις, έχουν γίνει  στη φυσική του  κατάσταση, στη δύναμη, ταχύτητα, ισχύ, κινητικότητα, μειώνεται το μέγεθος  των μυών κ.α. Αυτή  είναι  η λεγόμενη Αρχή  της Αναστροφής. 

Αρχή του Μέτρου

Τέλος, θα αναφερθούμε στην Αρχή του Μέτρου «παν μέτρον  άριστον», όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας, συμπεριλαμβανομένης  και της προπόνησης.

Είναι σημαντικό  να  καταλάβουμε όλοι , ότι  η καθορισμένη  προπόνηση ωφελεί. Αντιθέτως  η υπερβολική  μπορεί  να  αποβεί  αντιπαραγωγική.

Εν κατακλείδι, θα πούμε, ότι είναι  σημαντικό  να απευθύνεσαι στους επαγγελματίες της άσκησης, δηλαδή σε όλους εμάς του κλάδου Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού, τους Fit coach.

Εμείς θα σχεδιάσουμε, το κατάλληλο για σένα πρόγραμμα, αφού πρώτα μοιραστείς μαζί  μας τις  ανάγκες  και τους  στόχους  σου. Είμαστε  υπεύθυνοι  να σε καθοδηγούμε με μια προσέγγιση ολιστική, ώστε  να εφαρμόζεις ορθά και με ασφάλεια το πρόγραμμα  άσκησης, να σου δίνουμε  κατευθυντήριες γραμμές για την διατροφή, να αξιολογούμε την προσπάθειά σου, να καταγράφουμε τις διαφορές, να κάνουμε αλλαγές/προσαρμογές, να λύνουμε απορίες, να δίνουμε λύσεις, να σε  ενισχύουμε και πολλά  άλλα  ακόμα.

 

Ξέρεις που θα μας βρεις.

 

Καλές προπονήσεις!

 

Πηγή: Προπονητής & Αθλητική Φυσιολογία, Brian J. Sharkey, εκδόσεις ΣΑΛΤΟ

Μην ξεχνάτε ότι το γυμναστήριο μας είναι εδώ για να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Διάλεξε συνδρομή

Συχνές Ερωτήσεις – FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: