Μπορεί να παχύνει κάποιος στο γυμναστήριο;

Η φυσική σας κατάσταση και η σωματική υγεία επηρεάζονται αρνητικά από την καθημερινότητα, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει στρες, άγχος, πρόχειρο φαγητό και καθιστικό τρόπο ζωής.

Για το λόγο αυτό, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναγνωρίζουν την αξία του fitness και βάζουν στη ζωή τους τη γυμναστική, η οποία έχει οφέλη τόσο ως προς τη γενικότερη ευεξία και ευφορία, όσο και ως προς την εξωτερική εμφάνιση και σιλουέτα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αθλούμενοι παρότι γυμνάζονται συστηματικά και παράλληλα ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, καταλήγουν να έχουν πρόσθετο βάρος στο σώμα τους, δημιουργώντας την εντύπωση πως η σωματική άσκηση επιδρά αρνητικά στο αδυνάτισμα.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν η ζυγαριά παραμένει κολλημένη ή ο δείκτης της κινείται ανοδικά;

Νούμερο ένα αιτία είναι η κατακράτηση υγρών!

Παρακολουθείτε ένα έντονο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής, ιδρώνετε υπερβολικά και θεωρείτε ότι μετά από αυτό έχετε σίγουρα χάσει πολλές περιττές θερμίδες.

Κι όμως, αυτό το βάρος που φεύγει από επάνω σας είναι απλά ιδρώτας και μέταλλα.

Η κατακράτηση υγρών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο που σταματάει ο δείκτης της ζυγαριάς, ακόμα και μετά τη γυμναστική και βελτιώνεται με ένα σωστό διατροφικό πλάνο, επαρκή ξεκούραση και εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Δεύτερη αιτία φυσικά η αύξηση μυϊκού ιστού!

Η ζυγαριά δεν αποκαλύπτει το πραγματικό αποτέλεσμα της γυμναστικής και αυτό γιατί δείχνει τη συνολική μεταβολή στο σωματικό βάρος και όχι τις μεταβολές στο μυϊκό ιστό και στο λιπώδη ξεχωριστά, που θα φαίνονταν μέσα από μια μέτρηση της σωματικής σύστασης με λιπομέτρηση.

Επίσης ένας πιο εύκολος τρόπος να δείτε πως τα πάτε είναι το παλιό σας τζιν.

Αν καταφέρετε να χωρέσετε ευκολότερα σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν τότε τα πάτε πολύ καλά αν ο στόχος σας είναι να μειώσετε το λίπος. 

Και αυτό διότι ένα κιλό λίπους έχει περισσότερη μάζα από ένα κιλό μυϊκής μάζας.

Ζύγισμα μια μέρα μετά την προπόνηση!

Πρόκειται για μια παρεξήγηση, αφού στην πραγματικότητα δεν έχετε βάλει κιλά με την έννοια των «περιττών», που θα σας απασχολούσαν.

Το ανθρώπινο βάρος δεν αποτελείται μόνο από τους μυς, αλλά και τα οστά, τα σωματικά υγρά, το λιπώδη ιστό.

Με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης παρατηρούμε ότι ο μυϊκός ιστός για κάποιες μέρες ανασυνθέτει τις μυϊκές του ίνες, με νέες πιο δυνατές, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί επιπλέον κατακράτηση υγρών ενδιάμεσα στις φθαρμένες ίνες.

Δεν θα φουσκώσετε σε 1 εβδομάδα...

Η αύξηση των μυών αργεί, για αυτό το λόγο μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μήνες ή και χρόνια.

Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται συχνά, ότι μετά από ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, οι μύες «φουσκώνουν» και προσθέτουν βάρος στο σώμα.

Όμως αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής σε έλλειμα θερμίδων αυτό είναι πραγματικά ακατόρθωτο.

Ωστόσο, ο μυς έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος, μπορεί να χωρέσει την ίδια ποσότητα όγκου σε μικρότερη έκταση.

Όταν έχετε μπει σε πρόγραμμα αλλαγής της σωματικής σύστασης, το σωματικό βάρος μπορεί να αυξηθεί, ενώ παράλληλα το λίπος θα μειωθεί.

Τι κάνω λάθος;

Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως να μην προσέχετε τις θερμίδες πρόσληψεις ή να μην συμφωνούν με τον ημερήσιο μεταβολισμό σας.

Μπορεί να είναι κάποιος ορμονικός παράγοντας που να σας κρατάει πίσω ή κάποια δυσανεξία στις τροφές που καταναλώνετε;

Μπορεί να είναι κάποιο πρόγραμμα άσκησης που κάνει κάποιος φίλος σας αλλά δεν ταιριάζει στο δικό σας σωματότυπο.

Ότι κι αν είναι αυτό μια συνάντηση με τους προπονητές και το διατροφολόγο μας θα μπορέσει να δώσει φως στο τούνελ.

Η καλύτερη λύση!

Εμπιστευτείτε καταρτισμένους προπονητές οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος όπως οι γυμναστές μας που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και ταυτόχρονα ξεκινήστε μια στοχευμένη διατροφή από αθλητικό διατροφολόγο.

Με αυτό τον τρόπο απλά θα πρέπει να εμπιστευτείτε την διαδικασία καθώς όλες οι κινήσεις θα γίνουν με γνώμονα τις απαιτήσεις και τους στόχους του κάθε ασκούμενου ώστε και τα αποτελέσματα να έρθουν με ασφάλεια στον ταχύτερο χρόνο.

Ένα σώμα με υγεία, δύναμη και γράμμωση είναι ποθητό για όλους και σίγουρα η επιστήμη έχει προχωρήσει έτσι ώστε να γνωρίζουμε τους φυσικούς και ασφαλείς τρόπους να σας καθοδηγήσουμε.

Να είστε καλά, να γυμνάζεστε και να περνάτε όμορφα!

Picture of Βασίλης Τριγώνης

Βασίλης Τριγώνης

Προπονητής στο Gymnasium

Απόφοιτος τμήματος Φυσικής Αγωγής

IG : @trainertrivas

Καλύτερη φυσική κατάσταση και λιγότερο στρες.

Δειτε τις νεες ευελικτες συνδρομες εδω!