Αυξάνουν τα αυγά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα; Τι ισχύει τελικά;

Το 1968, η βιομηχανία αυγών ήρθε αντιμέτωπη με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερα από τρία ολόκληρα αυγά την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η υψηλή διατροφική χοληστερόλη ισοδυναμεί με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και κατά συνέπεια υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η διακύμανση της χοληστερόλης στο πλάσμα και ο σχετικός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι αποτέλεσμα τρόπου ζωής, παραγόντων τροφής και συγκεκριμένα πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων. Όλα αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το αυγό δεν σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε υγιή πληθυσμό.

Διατροφική Αξία

  • Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης A, D, E, K, B1, B2, Β3,B5, B6, B9 και B12 (ειδικά το ασπράδι).

  • Αντιπροσωπεύουν μια κύρια πηγή χολίνης, η οποία είναι ουσιαστικά συγκεντρωμένη στον κρόκο.

  • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (κατά μέσο όρο 12,5 gr ανά 100 gr ολόκληρου ωμού φρέσκου αυγού, ενώ ο κρόκος αυγού με τη μεμβράνη και το ασπράδι του αυγού περιέχουν 15,9 gr πρωτεΐνης και 10,90 gr πρωτεΐνης ανά 100 gr, αντίστοιχα).

  • Τα αυγά είναι μέτρια σε θερμίδες, περιέχουν 72 θερμίδες.

  • Το αυγό δεν περιέχει φυτικές ίνες και η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι χαμηλή (0,7%).

  • Είναι πλούσιο σε φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και περιέχει μέτριες ποσότητες νατρίου.

  • Περιέχει επίσης όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, όπως χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, με τον κρόκο του αυγού να είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην παροχή σιδήρου και ψευδαργύρου.

  • Η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα καλύπτει το 10% έως 30% των αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνες.

  • Η συνολική περιεκτικότητα σε λιπίδια είναι σχετικά σταθερή στο αυγό και κυμαίνεται από 8,7 gr έως 11,2 grανά 100 gr πλήρους αυγού. Αυτά τα λιπίδια συγκεντρώνονται μόνο στον κρόκο του αυγού.

  • Ο κρόκος είναι επίσης μια πλούσια πηγή βασικών λιπαρών οξέων όπως το λινολεϊκό οξύ.

Οφέλη

  • Βελτιωμένη υγεία των σκελετικών μυών.

  • Διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης των μυών, λόγω της λευκίνης.

  • Πρόληψη της σαρκοπενίας για τα ηλικιωμένα άτομα, μειώνοντας τη διάσπαση της μυϊκής πρωτεΐνης.

  • Τα αυγά είναι επίσης μια καλή πηγή του αμινοξέος κυστεΐνη, το οποίο απαιτείται για τη σύνθεση της γλουταθειόνης, ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού.

  • Αν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες του αυγού έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προσοχή, όμως..

Μια άλλη ανησυχία σχετίζεται με την αλλεργία στα αυγά, η οποία είναι μια κοινή βρεφική τροφική αλλεργία με επιπολασμό που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,8% και 2% σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επιπολασμός της αλλεργίας στο αυγό μειώνεται με την ηλικία και συνήθως, υποχωρεί μέχρι τη σχολική ηλικία.

Συμπερασματικά η κατανάλωση αυγών παρέχει έναν έξυπνο  τρόπο για να καλύφθουν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη καθώς  επίσης είναι μια φθηνή θρεπτική πηγή. Το British Heart Foundation ανέφερε ότι, ο ιδανικότερος τρόπος μαγειρέματος του αυγού είναι το ποσέ ή το βρασμένο.

Έτσι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματος καθώς ο οργανισμός λαμβάνει μόνο το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80 % το συνθέτει μόνος του.

Αναφορές:

Antoni R. (2023). Dietary saturated fat and cholesterol: cracking the myths around eggs and cardiovascular disease. J Nutr Sci. Sep 11;12:e97. doi: 10.1017/jns.2023.82

Godbert S. R. , Guyot N., Nys Y. (2019). The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients. Mar 22;11(3):684. doi: 10.3390/nu11030684

 Puglisi M.J. & Fernandez M.L. (2022). The Health Benefits of Egg Protein. Nutrients. Jul 15;14(14):2904. doi: 10.3390/nu14142904

Virtanen J.K. & Larsson S.C. (2024). Eggs – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food Nutr Res. Feb 6;68:10.29219/fnr.v68.10507. doi: 10.29219/fnr.v68.10507

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: