Κατά τη διάρκεια την περιόδου της νηστείας όπως είναι γνωστό αποφεύγονται κάποια
ζωικά τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά.
Για να υπάρξει όμως ισορροπία στη διατροφή αυτήν την περίοδο χωρίς να δημιουργηθούν διατροφικές ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, ωφέλιμο θα είναι να ακολουθηθούν οι συστάσεις που περιγράφονται παρακάτω.
Πρωτεΐνη
Έχει δημιουργηθεί λανθασμένα η πεποίθηση πως εάν δεν μπορεί κάποιος να
καταναλώσει κρέας ή ψάρι, δεν θα λαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης.
Όμως στην περίοδο της νηστείας πολύ εύκολα μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με την
κατανάλωση φυτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως όσπρια, σόγια και των προϊόντων της,
αρακάς και ξηροί καρποί.
Αναλυτικότερα σχετικά με αυτό έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο!
Σίδηρος
Πέρα από το κρέας, αρκετά φυτικά τρόφιμα αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου.
Αυτά είναι τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα φύλλα του παντζαριού, τα
αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί όπως ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι,
τα κάσιους αλλά και η μελάσα σακχαροκάλαμου.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να συνδυαστεί σωστά έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η
απορρόφηση του από αυτά τα τρόφιμα, καθώς ο σίδηρος αυτός είναι μη αιμικός και η
βιοδιαθεσιμότητα του είναι χαμηλή.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφησή του(σιδήρου), επομένως μπορείτε να καταναλώσετε μ’ αυτά,
τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι),
πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο και κουνουπίδι.
Μία άλλη θρεπτική ουσία που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου είναι το β-καροτένιο,
που υπάρχει στα καρότα, στο μπρόκολο, στο σπανάκι κ.α.
Επίσης, το μούλιασμα των οσπρίων κάποιες ώρες πριν από το μαγείρεμα, μειώνει τη
δραστικότητα των φυτικών οξέων, ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου!
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι αρκετά σημαντική καθώς συμβάλει στην δημιουργία
ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και στη διαχείριση των αμινοξέων και των λιπών.
Υπάρχει κυρίως στα ζωικά τρόφιμα, όμως βρίσκεται και στη σόγια και τα προϊόντα της και στη
διατροφική μαγιά σε μεγάλη περιεκτικότητα!
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που έχει δομικό ρόλο
στα οστά και τα δόντια.
Υπάρχουν φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο που μπορούν πολύ εύκολα
να καλύψουν τις ανάγκες μας σ’ αυτό και είναι το μπρόκολο, το σουσάμι
(άρα και το ταχίνι), τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τις βασικές κυτταρικές
δραστηριότητες αλλά και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο, πέρα από το κρέας,
είναι το ταχίνι, τα κάσιους και τα στρείδια.
Συμβουλέψου έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο για την κάλυψη των διατροφικών
αναγκών σου στην περίοδο της νηστείας!
Ειρήνη Ζουρίδη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος στο Gymnasium
Απόφοιτη τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ
Εξειδίκευση στην Παιδιατρική Διατροφή , MSc in University of Plymouth
IG : @healthygoals__byeirini
Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:
Ολοκληρωμένος Οδηγός για Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής: Συμβουλές, Εργαλεία και Συμπληρώματα
10 Νοεμβρίου, 2023
Το Επόμενο Βήμα στην Υγιεινή Ζωή: Οδηγός από τον Προσωπικό
Τα οφέλη του γιαουρτιού
9 Σεπτεμβρίου, 2024
Γιατί είναι τόσο γνωστό το γιαούρτι; Ποια η διαφορά με
Ο Δρόμος προς την Επιτυχημένη Προπόνηση: Οι Βασικές Αρχές που Πρέπει να Γνωρίζετε
27 Οκτωβρίου, 2023
Στον κόσμο της γυμναστικής και της φυσικής κατάστασης, υπάρχουν βασικές
Φτιάξτε σήμερα την διατροφή σας!
Ξεκινηστε με την πρωτη σασ λιπομετρηση δωρεαν