Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αρκετά αυξημένος είτε σ’ ένα αθλούμενο ή είτε σε ένα
επαγγελματία αθλητή.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η πρόληψή αλλά και η αντιμετώπισή τους.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, η διατροφή του ατόμου μπορεί να προλάβει ή και να
επουλώσει ένα τραυματισμό.

Πρόληψη τραυματισμού μέσω της διατροφής

Η διατροφική παρέμβαση, λοιπόν, αυτήν την περίοδο έχει ως στόχο την πρόληψη ή την
επιδιόρθωση διατροφικών ελλείψεων που μπορούν να προκληθούν, όπως η ανεπαρκής
πρόσληψη ενέργειας ή πρωτεΐνης ή άλλων αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, καθώς
μπορούν να καθυστερήσουν την επούλωση του τραύματος.
Μετά από ένα τραυματισμό επίσης είναι σημαντικό, επειδή πιθανώς η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση να μειωθούν κατά την αποκατάσταση, ο εκάστοτε αθλούμενος ή αθλητής να καταφέρει να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα χωρίς όμως να αυξήσει το λιπώδη ιστό.
Οι αλλαγές αυτές που μπορεί να συμβούν στο σώμα του αθλητή ή αθλούμενου μπορεί να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό και επομένως να επηρεάσουν ιδιαίτερα και την ψυχολογική του κατάσταση.
Η παρακολούθηση από διαιτολόγο θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη ειδικά σε μία τέτοια περίπτωση.

Διαδικασία της αποκατάστασης του τραυματισμένου ιστού

Μετά από ένα μυϊκό τραυματισμό αρχίζει μία διαδικασία αναγέννησης και επιδιόρθωσης έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο μυς.
Αρχικά ξεκινάει μια διαδικασία που ονομάζεται φλεγμονώδης απόκριση και μπορεί να διαρκεί ώρες έως μέρες αναλόγως με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Ωφέλιμο, όμως, θα ήταν να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά και να επιβραδύνει τη διαδικασία της επούλωσης του τραύματος.

Γενικές συστάσεις κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο ανάκαμψης από τραυματισμό

Σ’ αυτήν την φάση της αποκατάστασης οι ενεργειακές ανάγκες για ελαφριά τραύματα
είναι 30-35 θερμίδες/ kg σωματικού βάρους, ενώ για πιο σοβαρά τραύματα 35-40
θερμίδες/ kg σωματικού βάρους.
Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνικών αναγκών για την
διαδικασία της αποκατάστασης, ιδιαίτερα για τις πρώτες 8 εβδομάδες, οι οποίες
κυμαίνονται στα 1,6 – 2,5 gr/ kg σωματικού βάρους (αν για παράδειγμα το άτομο ζυγίζει
70kg τότε θα χρειάζεται 112-175γρ πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους).
Με γεύματα που περιέχουν 25-40γρ πρωτεΐνης και εφόσον γίνονται ανά περίπου 3 ώρες, είναι εύκολο οι ανάγκες αυτές να καλυφθούν.

Αντικαταβολικές τροφές και συμπληρώματα

Επιπλέον, σημαντικό είναι και το ‘αντικαταβολικό’ αμινοξύ λευκίνη.
Η λευκίνη αυξάνει το επίπεδο της ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα και κατ’ επέκταση αυξάνεται έτσι η φωσφορυλίωση των βασικών πρωτεϊνών οι οποίες εμπλέκονται στη ρύθμιση της
πρωτεϊνικής σύνθεσης.
Επομένως, η διαδικασία αυτή επηρεάζει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, μειώνοντας την αποικοδόμηση τους.
Θα μπορούσε, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί και ένα συμπλήρωμα λευκίνης ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς έχει σημαντικό ρόλο στη
σύνθεση δύο πολύ σημαντικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και των προτεογλυκανών που
συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων αλλά και στη μείωση των φλεγμονών.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το σπανάκι, το πορτοκάλι και το λεμόνι, το ακτινίδιο,
η φράουλα, η ντομάτα και το μπρόκολο.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Β1 (θειαμίνη),
Β2 (ριβοφλαβίνη),
Β3 (νιασίνη),
Β5 (παντοθενικό οξύ),
Β6 (πυριδοξίνη),
Β7 (βιοτίνη),
Β9 (φυλλικό οξύ) και
Β12 (κοβαλαμίνη),

διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας, στην
ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του πόνου.

Η βιταμίνη D με το ασβέστιο συμμετέχουν στη μυϊκή συστολή οπότε είναι απαραίτητα για
την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό.
Συστήνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, λαχανικών, λιπαρών ψαριών και ξηρών καρπών.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, ακόμα μειώνουν την πιθανότητα της φλεγμονής και αυξάνουν τη
σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης.
Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia.

Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής
και αντιφλεγμονώδης δράσης, έχει σημαντικό όφελος στην πρόληψη αλλά και την
αποκατάσταση ενός τραυματισμού.
Γενικότερα, αναλόγως με το είδος του τραυματισμού αλλά και τις ανάγκες του
αθλούμενου/ αθλητή δίνονται οι αντίστοιχες διατροφικές συστάσες.
Μία ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη
θα επιταχύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης.
Ειρήνη Ζουρίδη

Ειρήνη Ζουρίδη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος στο Gymnasium

Απόφοιτη τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ

Εξειδίκευση στην Παιδιατρική Διατροφή , MSc in University of Plymouth

IG : @healthygoals__byeirini

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Μυστικά για Καλύτερη Φόρμα Αποκαλύπτονται: Πώς το Ανανεωμένο GYMNASIUM Μεταμορφώνει τις Προπονήσεις, τη Διατροφή και την Υγεία σας.

Ανακαλύψτε πώς ο ολοκληρωμένος οδηγός άσκησης και διατροφής του GYMNASIUM μπορεί να σας βοηθήσει να κατακτήσετε τους στόχους γυμναστικής και υγείας σας! Με προσαρμοσμένα προγράμματα, εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, και την υποστήριξη του FUEL BAR, ο δρόμος προς την υγεία και την ευεξία είναι εδώ!

Διαβάστε περισσότερα

Φτιάξτε σήμερα την διατροφή σας!

Ξεκινηστε με την πρωτη σασ λιπομετρηση δωρεαν

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: