Ο όρος Αναβολικό Παράθυρο αναφέρεται στην κατανάλωση βασικών μακροθρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες αμέσως μετά την προπόνηση.
Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να μεγιστοποιηθούν οι προσαρμογές που προκαλούνται από την άσκηση και να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης του ‘’τραυματισμένου’’ μυϊκού ιστού.

Είναι απαραίτητη η κατανάλωση πρωτεΐνης αμέσως μετά την προπόνηση;

Ένα Post-Workout Shake είναι μία πολύ καλή ιδέα για άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν ένα κανονικό γεύμα πριν ή μετά την προπόνηση.

 
Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα ήταν ιδανικό να μπορούσατε να μαγειρεύετε ξεχωριστά το κάθε σας γεύμα. 
 
Δεν ισχύει το ίδιο για τον πλανήτη Γη καθώς σε πολλούς από εμάς δεν επιτρέπεται αυτή η δυνατότητα λόγω του πεπιεσμένου τρόπου ζωής.
 

Ένα γεύμα ακριβώς μετά την προπόνηση είναι μία πολύ καλή ιδέα για τα άτομα που προπονούνται πάνω από μία φορά μέσα σε μία μέρα.

Στην περίπτωση αυτή το αναβολικό παράθυρο είναι αρκετά σημαντικό διότι επιταχύνεται η διαδικασία της αποκατάστασης και κατά συνέπεια αυξάνεται η απόδοση στις προπονήσεις.
 
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι αυξημένη μετά την προπόνηση.
Εάν ο στόχος σας είναι η βελτίωση της σύστασης του σώματος, είναι πιθανό ο οργανισμός σας να κάνει καλύτερη χρήση οποιωνδήποτε υδατανθράκων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 
 Έτσι, εάν προπονείστε συχνά με περίπου 4-5 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας, ένα μετα-προπονητικό σέικ με μια μορφή υδατάνθρακα ταχείας δράσης, όπως η κυκλική δεξτρίνη μαζί με πρωτεΐνη, ή 20-60 γρ. σκέτη whey (η οποία θεωρείται insulinogenic) θα μπορούσε να σας δώσει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα.
 

Ένα Post-Workout Shake είναι μία καλή ιδέα για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ένα ρόφημα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση παρέχει τα αμινοξέα που απαιτούνται για την πρόληψη του καταβολισμού των μυών.
Αν και πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε κανένα shake εάν έχετε φάει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα λίγες ώρες πριν την προπόνηση, εάν προπονείστε νηστικοί το πρωί ή μετά από αρκετές ώρες χωρίς φαγητό, μια άμεση λήψη πρωτεΐνης μετά την προπόνηση είναι ευεργετική από την άποψη της υπερτροφίας.
 

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για την υπερτροφία και όχι το συγκεκριμένο timing.

 
Αν και η κατανάλωση πρωτεΐνης και υδατανθράκων μετά την προπόνηση σίγουρα δεν κάνει κακό , πιθανότατα δεν είναι τόσο σημαντική όσο πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.  
Από την σκοπιά της εξάντλησης του μυϊκού γλυκογόνου, της πρωτεινοσύνθεσης και της υπερτροφίας, τα περισσότερα από τα οφέλη της διατροφής μετά την προπόνηση φαίνεται να προέρχονται κυρίως από το τελευταίο σας γεύμα ΠΡΙΝ από την προπόνηση.  
Η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γενικά μεγαλύτερης σημασίας από το συγκεκριμένο timing γευμάτων, επομένως βρείτε μια στρατηγική μετά την προπόνηση που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
 

Γιώργος Κρουσταλλάκης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Προπόνηση Δύναμης & την Αθλητική Διατροφή
Instagram Account : @strengthcoach.krou
Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:
Μάθε ότι χρειάζεσαι για το Personal Training
Το καλυτερο αποτελεσμα στον βελτιστο χρονο

GYMNASIUM NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τα νέα μας

* Διεύθυνση Email:
Κάνε εγγραφή στο G Νewsletter
Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: