Οι καλύτερες ασκήσεις για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας!

Η γυμναστική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να ρυθμίζουμε τη διάθεσή μας

και οι παρακάτω ασκήσεις λειτουργούν και με το παραπάνω.

Η κακή διάθεση ξέρουμε ότι γιατρεύεται με τη γυμναστική,

αλλά όταν έχουμε κακή διάθεση, μάλλον η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε.

Ίσως θα προτιμούσαμε να κάτσουμε στον καναπέ και να δούμε ακόμα ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά.

Αυτές οι ασκήσεις όμως είναι και εύκολες, και ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να μας φτιάξουν τη διάθεση.

Ας δούμε ποιες είναι και γιατί αξίζει να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Περπάτημα

Είναι ό,τι πιο απλό, και επειδή δεν ασκεί ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις μας, ενδείκνυται σχεδόν για όλους.

Ειδικότερα αν έχετε κάποιο μέρος με πράσινο κοντά στο σπίτι σας, η ευεργετική επίδραση μιας βόλτας στη διάθεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Το περπάτημα είναι αερόβια άσκηση, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας, να έχετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λειτουργία της καρδιάς.

Pilates

Το Pilates είναι μια πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να δυναμώσετε τους μυς σας και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος χωρίς να ασκείτε πίεση στις αρθρώσεις σας, αλλά έχει και καταγεγραμμένα οφέλη στη διάθεση και την ψυχική υγεία.

Μπορεί να σας βοηθήσει με τα προβλήματα στην συγκέντρωση που είναι πολύ συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι κάπως πιο πολύπλοκη στις κινήσεις της, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας σταματήσει από το να ξεκινήσετε.

Πέρα από τη θεαματική βελτίωση που θα δείτε στην ευλυγισία σας και στην αίσθηση ισορροπίας σας, η γιόγκα τονώνει τους μυς και αντιμετωπίζει το στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχουν αμέτρητα θέσεις και εισαγωγικές στάσεις που μπορείτε να κάνετε ακόμα και αν είστε εντελώς αρχάριοι, μέχρι να αποφασίσετε αν θα θέλατε να συνεχίσετε με κατι πιο δύσκολο.

Ασκήσεις με το βάρος του σώματος

Ίσως είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτή τη λίστα, επειδή μπορείτε να τις κάνετε κυριολεκτικά στο σημείο που βρίσκεστε στο είτε στο γυμναστήριο είτε σπίτι σας.

Και ειδικά τις μέρες που η κακή διάθεση δεν σας αφήνει να περπατήσετε ούτε μέχρι το περίπτερο, το να μπορείτε (με λίγη πίεση, ίσως) να κάνετε μερικές ασκήσεις στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι… είναι κάτι, τουλάχιστον.

Δοκιμάστε καθίσματα και σανίδα, και μην ξεχνάτε τις διατάσεις.

Αυτές οι ασκήσεις θα “ξυπνήσουν” τους μυς σας, με αποτέλεσμα να νιώσετε άμεσα πιο δραστήριοι, και να καταφέρετε να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Κυκλικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο

Αν τα καταφέρουμε και φτάσουμε μέχρι την πόρτα του γυμναστηρίου τότε η κυκλική προπόνηση είναι μια από τις καλύτερες λύσεις έτσι ώστε να γυμνάσετε όλο το σώμα και να νιώσετε καλύτερα.

Ένα από τα θετικά της είναι ότι μπορείτε ανάλογα με τις δυνάμεις σας να δουλέψετε όσο χρόνο θέλετε από 20 έως και 45 λεπτά δουλεύοντας όλο το σώμα.

Είναι μια προπόνηση που δεν μετανιώνεις που έκανες καθώς νιώθεις όλο το σώμα σου να γεμίζει ενέργεια, χωρίς η κόπωση να σε κάνει να νιώθεις πιασμένος τις επόμενες ημέρες, άλλα επίσης θα είσαι και άμεσα πιο δραστήριος με καλύτερη διάθεση.

Διαλειμματική προπόνηση

Πες το όπως θέλεις.

Cross Training, Wodbox, Interval, Spinning, Bodypump, Totalbody, Tabata

είναι μερικές απο τις επιλογές σου αν σου αρέσουν τα ομαδικά τμήματα.

Αν επιλέγεις να κάνεις μόνος μια καλή λύση είναι να δουλεύεις μια άσκηση έντονα για 45″ και να παίρνεις διάλειμμα 30″.

Αυτή είναι μια πιο απαιτητική προπόνηση, αλλά και με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το σώμα σου ζορίζετε και με αυτό το τρόπο εκκρίνει τις απαραίτητες ορμόνες για να νιώσεις καλύτερα, να μειώσεις το λίπος σου αλλά και να χτίσεις την μυική σου μάζα.

Άλλα πλεονεκτήματα της είναι ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτική στην καύση θερμίδων και λίπους γιατί εναλλάσσεις τον  ρυθμό της αερόβιας με αναερόβια.

Ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών και νιώθεις χαρούμενος ακόμη και με 15 λεπτά.

Δεν βαριέσαι εύκολα γιατί η διαλειμματική προπόνηση προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμά σου αφού μπορείς να εναλλάσεις ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός προπόνησης αντιστάσεων και διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης βοηθάει την απώλεια κιλών κυρίως λίπους και όχι μυϊκής μάζας.

Γυμνάζεις σώμα και ενισχύεις καρδιοαναπνευστικό, καθώς όσοι κάνουν διαλειμματική προπόνηση έχουν αύξηση στην αερόβια αντοχή τους.

Picture of Βασίλης Τρίγωνης

Βασίλης Τρίγωνης

Προπονητής στο Gymnasium

Απόφοιτος τμήματος Φυσικής Αγωγής

IG : @trainertrivas

Καλύτερη φυσική κατάσταση και λιγότερο στρες.

Δειτε τις νεες ευελικτες συνδρομες εδω!

Μπορεί να παχύνει κάποιος στο γυμναστήριο;

Η φυσική σας κατάσταση και η σωματική υγεία επηρεάζονται αρνητικά από την καθημερινότητα, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει στρες, άγχος, πρόχειρο φαγητό και καθιστικό τρόπο ζωής.

Για το λόγο αυτό, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναγνωρίζουν την αξία του fitness και βάζουν στη ζωή τους τη γυμναστική, η οποία έχει οφέλη τόσο ως προς τη γενικότερη ευεξία και ευφορία, όσο και ως προς την εξωτερική εμφάνιση και σιλουέτα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αθλούμενοι παρότι γυμνάζονται συστηματικά και παράλληλα ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, καταλήγουν να έχουν πρόσθετο βάρος στο σώμα τους, δημιουργώντας την εντύπωση πως η σωματική άσκηση επιδρά αρνητικά στο αδυνάτισμα.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν η ζυγαριά παραμένει κολλημένη ή ο δείκτης της κινείται ανοδικά;

Νούμερο ένα αιτία είναι η κατακράτηση υγρών!

Παρακολουθείτε ένα έντονο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής, ιδρώνετε υπερβολικά και θεωρείτε ότι μετά από αυτό έχετε σίγουρα χάσει πολλές περιττές θερμίδες.

Κι όμως, αυτό το βάρος που φεύγει από επάνω σας είναι απλά ιδρώτας και μέταλλα.

Η κατακράτηση υγρών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο που σταματάει ο δείκτης της ζυγαριάς, ακόμα και μετά τη γυμναστική και βελτιώνεται με ένα σωστό διατροφικό πλάνο, επαρκή ξεκούραση και εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Δεύτερη αιτία φυσικά η αύξηση μυϊκού ιστού!

Η ζυγαριά δεν αποκαλύπτει το πραγματικό αποτέλεσμα της γυμναστικής και αυτό γιατί δείχνει τη συνολική μεταβολή στο σωματικό βάρος και όχι τις μεταβολές στο μυϊκό ιστό και στο λιπώδη ξεχωριστά, που θα φαίνονταν μέσα από μια μέτρηση της σωματικής σύστασης με λιπομέτρηση.

Επίσης ένας πιο εύκολος τρόπος να δείτε πως τα πάτε είναι το παλιό σας τζιν.

Αν καταφέρετε να χωρέσετε ευκολότερα σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν τότε τα πάτε πολύ καλά αν ο στόχος σας είναι να μειώσετε το λίπος. 

Και αυτό διότι ένα κιλό λίπους έχει περισσότερη μάζα από ένα κιλό μυϊκής μάζας.

Ζύγισμα μια μέρα μετά την προπόνηση!

Πρόκειται για μια παρεξήγηση, αφού στην πραγματικότητα δεν έχετε βάλει κιλά με την έννοια των «περιττών», που θα σας απασχολούσαν.

Το ανθρώπινο βάρος δεν αποτελείται μόνο από τους μυς, αλλά και τα οστά, τα σωματικά υγρά, το λιπώδη ιστό.

Με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης παρατηρούμε ότι ο μυϊκός ιστός για κάποιες μέρες ανασυνθέτει τις μυϊκές του ίνες, με νέες πιο δυνατές, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί επιπλέον κατακράτηση υγρών ενδιάμεσα στις φθαρμένες ίνες.

Δεν θα φουσκώσετε σε 1 εβδομάδα...

Η αύξηση των μυών αργεί, για αυτό το λόγο μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μήνες ή και χρόνια.

Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται συχνά, ότι μετά από ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, οι μύες «φουσκώνουν» και προσθέτουν βάρος στο σώμα.

Όμως αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής σε έλλειμα θερμίδων αυτό είναι πραγματικά ακατόρθωτο.

Ωστόσο, ο μυς έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος, μπορεί να χωρέσει την ίδια ποσότητα όγκου σε μικρότερη έκταση.

Όταν έχετε μπει σε πρόγραμμα αλλαγής της σωματικής σύστασης, το σωματικό βάρος μπορεί να αυξηθεί, ενώ παράλληλα το λίπος θα μειωθεί.

Τι κάνω λάθος;

Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως να μην προσέχετε τις θερμίδες πρόσληψεις ή να μην συμφωνούν με τον ημερήσιο μεταβολισμό σας.

Μπορεί να είναι κάποιος ορμονικός παράγοντας που να σας κρατάει πίσω ή κάποια δυσανεξία στις τροφές που καταναλώνετε;

Μπορεί να είναι κάποιο πρόγραμμα άσκησης που κάνει κάποιος φίλος σας αλλά δεν ταιριάζει στο δικό σας σωματότυπο.

Ότι κι αν είναι αυτό μια συνάντηση με τους προπονητές και το διατροφολόγο μας θα μπορέσει να δώσει φως στο τούνελ.

Η καλύτερη λύση!

Εμπιστευτείτε καταρτισμένους προπονητές οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος όπως οι γυμναστές μας που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και ταυτόχρονα ξεκινήστε μια στοχευμένη διατροφή από αθλητικό διατροφολόγο.

Με αυτό τον τρόπο απλά θα πρέπει να εμπιστευτείτε την διαδικασία καθώς όλες οι κινήσεις θα γίνουν με γνώμονα τις απαιτήσεις και τους στόχους του κάθε ασκούμενου ώστε και τα αποτελέσματα να έρθουν με ασφάλεια στον ταχύτερο χρόνο.

Ένα σώμα με υγεία, δύναμη και γράμμωση είναι ποθητό για όλους και σίγουρα η επιστήμη έχει προχωρήσει έτσι ώστε να γνωρίζουμε τους φυσικούς και ασφαλείς τρόπους να σας καθοδηγήσουμε.

Να είστε καλά, να γυμνάζεστε και να περνάτε όμορφα!

Picture of Βασίλης Τριγώνης

Βασίλης Τριγώνης

Προπονητής στο Gymnasium

Απόφοιτος τμήματος Φυσικής Αγωγής

IG : @trainertrivas

Καλύτερη φυσική κατάσταση και λιγότερο στρες.

Δειτε τις νεες ευελικτες συνδρομες εδω!

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: