Κινόα (Quinoa). Υπερτροφή για την υγεία και την ευεξία μας.

Η κινόα είναι ένα φυτό, επιστημονικά γνωστό ως Chenopodium quinoa Wild, και ανήκει στα ψευδοδημητριακά (μοιάζει με δημητριακό).

Αποτελείται από φύλλα και σπόρους ως βρώσιμα μέρη, όμως οι σπόροι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία λόγω των θρεπτικών πλεονεκτημάτων τους. Το χρώμα των σπόρων είναι συνήθως μαύρο, κίτρινο, λευκό, κόκκινο, μοβ ή βιολετί, ανάλογα με την ποικιλία. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο με 250 ποικιλίες και συγκεκριμένα στη Νότια Αμερική  (Περού, Βολιβία, Χιλή, Αργεντινή, Κολομβία κ.α.).

Διατροφική Αξία

Οι σπόροι κινόα παρουσιάζουν υψηλή σύνθεση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων με εξαιρετική ισορροπία. Παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όπως συνιστά ο WHO ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), που βοηθούν στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη από αυτή των δημητριακών (12-19%), με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λυσίνης, μεθειονίνης, ιστιδίνης, ισολευκίνης και κυστεΐνης, Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υψηλότερη από αυτή των δημητριακών και άφθονη σε απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο από τους σπόρους είναι πλούσιο σε λινολεϊκό και λινολενικό (18:2 και 8:3) οξύ, με αναλογία ω-6 προς ω-3 κοντά στη σύσταση για υγιεινή διατροφή. Δεν περιέχουν γλουτένη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Ακόμα, είναι πλούσια πηγή:

  • Θειαμίνης (Β1)

  • Ριβοφλαβίνης (Βιταμίνη Β2)

  • Νιασίνης (Β3)

  • Παντοθενικού Οξέος (Β5)

  • Πυριδοξίνης (Βιταμίνη Β6)

  • Φολικού οξέος (Βιταμίνη Β9)

  • Κοβαλαμίνης (Β12)

  • Βιταμίνης C

  • Βιταμίνης Α

  • Μετάλλων (όπως μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο και ψευδάργυρο)

Διατροφική Αξία

στα 100 γρ κινόα

Νερό

13,3

Ενέργεια

368

Πρωτεΐνη

14,1

Συνολικά Λιπαρά

6,10

Κορεσμένα

0,70

Πολυακόρεστα

3,30

Μονοακόρεστα

1,60

Υδατάνθρακες

64,2

Διαιτητικές ίνες

7,00

Οφέλη για την υγεία

Οι σπόροι έχουν φαρμακευτικά οφέλη ενάντια σε διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως:

  • Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ

  • Παχυσαρκία

  • Αναιμία

  • Κοιλιοκάκη

  • Υπερχοληστερολαιμία

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις

Περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες εξασφαλίζουν την βέλτιστη πεπτική υγεία. Το πίτουρο κινόα έχει αναφερθεί ως πηγή βιοδραστικών ενώσεων (φυτοστερόλες, σαπωνίνες, φαινολικές ενώσεις, φυτοεκδυστεροειδή, πολυσακχαρίτες και βεταλαΐνες), με αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ιδανικός τρόπος μαγειρέματος και κατανάλωσης

Οι διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας προσδίδουν άλλα αποτελέσματα στο διατροφικό προφίλ της κινόα. Μια μελέτη διεξήχθη σχετικά με την επίδραση διαφορετικών μεθόδων επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του βρασμού, του μαγειρέματος, του ψησίματος, της θέρμανσης υπό πίεση και της αφαίρεσης του φλοιού για την αξιολόγηση της θρεπτικής ποιότητας όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα, την περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και την υδρόλυση του αμύλου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το βράσιμο της κινόα θα μπορούσε να είναι μια ιδανική μέθοδος επεξεργασίας για τη διατήρηση των απαραίτητων αμινοξέων και λιπαρών οξέων.

 

Ωστόσο στο Fuel Bar θα βρεις το “Sweet quinoa energy bowl“, το οποίο περιέχει τρίχρωμη κινόα, γλυκοπατάτα, πιπεριά τραγανή, σπανάκι, ντοματίνια και mix ξηρών καρπών, και αποτελεί ένα πλήρες ισορροπημένο γεύμα, ιδανικό και για άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή!

Αναφορές:

Aparna A., Rizwana., Abhishek D., Tarika K., Kanti P., Sanjay K. (2023). Nutritional and Functional New Perspectives and Potential Health Benefits of Quinoa and Chia Seeds. Antioxidants (Basel). 2023 Jul; 12(7): 1413.  Published online  2023, Jul 12. doi: 10.3390/antiox12071413.

Benavides J. C.R., ,* Guaraca E.P.,  Casar R.D.,  Rojas-Le-Fort M., Moscoso N. B. (2023). Chenopodium quinoa Willd. and Amaranthus hybridus L.: Ancestral Andean Food Security and Modern Anticancer and Antimicrobial Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Dec; 16(12): 1728.  Published online 2023 Dec 15. doi: 10.3390/ph16121728

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Μυστικά για Καλύτερη Φόρμα Αποκαλύπτονται: Πώς το Ανανεωμένο GYMNASIUM Μεταμορφώνει τις Προπονήσεις, τη Διατροφή και την Υγεία σας.

Ανακαλύψτε πώς ο ολοκληρωμένος οδηγός άσκησης και διατροφής του GYMNASIUM μπορεί να σας βοηθήσει να κατακτήσετε τους στόχους γυμναστικής και υγείας σας! Με προσαρμοσμένα προγράμματα, εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, και την υποστήριξη του FUEL BAR, ο δρόμος προς την υγεία και την ευεξία είναι εδώ!

Διαβάστε περισσότερα
Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: