Το μέλι είναι ένα από τα πιο εκτιμημένα και πολύτιμα φυσικά προϊόντα που υπάρχει από την αρχαιότητα.
Χρησιμοποιήθηκε και ως φάρμακο για την επούλωση πληγών, την ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών, ουλίτιδας και διαφόρων άλλων παθολογιών.
Περιέχει μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία εξαρτώνται βασικά από τον τύπο της μέλισσας και την προέλευση του άνθους. Σήμερα, έχουν αναγνωριστεί περίπου 300 είδη μελιού. Αυτές οι ποικιλίες σχετίζονται με τα διάφορα είδη νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες.
Στην Ελλάδα τα πιο γνωστά είναι :
Ανθόμελο
Πευκόμελο
Θυμαρίσιο
Ακακίας
Πορτοκαλιάς
Καστανιάς
Μέλι από Έλατο
Ερείκης
Πώς γίνεται η απορρόφηση φρουκτόζης;
Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση (μεταφορά μορίων φρουκτόζης μέσα στα κύτταρα). Έτσι η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντίθετα η απορρόφηση της ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Διατροφική Αξία
Πρωτεΐνες
Βιταμίνες (Βιταμίνη C, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5) και πυριδοξίνη (Β6))
Αμινοξέα
Μέταλλα (φώσφορος, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, θείο, μαγνήσιο και χλώριo, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και σελήνιο)
Οργανικά οξέα
Ένζυμα
Πολυφαινόλες
Η αναλογία υδατανθράκων κυμαίνεται από 60 έως 95% του ξηρού βάρους της, συμπεριλαμβανομένων των μονο-, δι- και τρι-σακχαριτών. Οι μονοσακχαρίτες (φρουκτόζη ακολουθούμενη από γλυκόζη με 28-40% και 20-35%, αντίστοιχα) είναι τα πιο σημαντικά σάκχαρα του μελιού και μπορεί να συμβάλλουν στο μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών και φυσικών επιδράσεων του.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του μελιού κυμαίνεται κατά προσέγγιση από 0,2-0,5% σε μορφές ενζύμων και ελεύθερων αμινοξέων. Η προλίνη είναι το κύριο αμινοξύ του μελιού (50-85%) και ακολουθούν η αλανίνη, η φαινυλαλανίνη, η τυροσίνη, το γλουταμικό οξύ, η ισολευκίνη και η λευκίνη.
Η ποσότητα των λιπιδίων στα περισσότερα δείγματα μελιού είναι αμελητέα περίπου 0,002%.
Το προφίλ μετάλλων και βιταμινών στο μέλι ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο λουλουδιών και τη γεωγραφική προέλευση. Το κάλιο και το νάτριο αποτελούν κυρίως το 80% των συνολικών μετάλλων, ενώ ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι σπάνια σε ποσότητα.
Πίνακας Διατροφικής αξίας μελιού ανά 100 γρ. (Πηγή: USDA).
ΜΕΛΙ | |
Kcal | 304 |
Νερό | 17,1 γρ |
Πρωτεΐνη | 0,3 γρ |
Συνολικά λιπαρά | 0 γρ |
Υδατάνθρακες | 82,4 γρ |
Σουκρόζη | 0,89 γρ |
Γλυκόζη | 35,8 γρ |
Φρουκτόζη | 40,9 γρ |
Μαλτόζη | 1,44 γρ |
Γαλακτόζη | 3,1 γρ |
Τρόπος κατανάλωσης
Αρχικά μια ποσότητα κατά βάση 15-20 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας), ή αναλόγως με τις μερίδες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Στον καφέ, αντί για προσθήκη ζάχαρης
Σε ψωμί
Ως βάση σε banana bread
Σε γιαούρτι με σπόρους chia και κολοκυθόσπορο
Σε porridge
Ως dressing σε κάποια σαλάτα
Στην παρασκευή γλυκών όπως τα μελομακάρονα, χαλβά, παστέλι
Θεραπευτικές ιδιότητες
Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, είναι δύο κύρια βιοενεργά μόρια που υπάρχουν στο μέλι.
Αγχολυτική, αντικαταθλιπτική δράση
Βοηθά στις στοματικές διαταραχές
Βοηθά στην δυσπεψία
Βελτιώνει το οξειδωτικό περιεχόμενο του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Αντιμικροβιακή δράση
Αντιφλεγμονώδη δράση
Αντικαρκινική δράση
Βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα
Καρδιοπροστατευτική δράση
Προστατευτική δράση στο γαστρεντερικό σύστημα
Ευεργετική δράση στον Σακχαρώδη διαβήτη
Όμως προσοχή...
Το μέλι μπορεί να περιέχει διάφορους μολυσματικούς παράγοντες, όπως φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, βαρέα μέταλλα και άλλα τοξικά υλικά, τα οποία πιθανώς προστίθενται είτε μέσω περιστασιακής έκθεσης σε περιβαλλοντικούς κινδύνους είτε μέσω των μελισσοκόμων για τον έλεγχο των ασθενειών των μελισσών.
Η παθογόνος μόλυνση με Clostridium botulinum έχει θεωρηθεί ως τοξικός παράγοντας, ιδιαίτερα για βρέφη κάτω των 12 μηνών.
Επιπλέον, η παρουσία αλλεργιογόνων, τα οποία προέρχονται από τους αδένες των μελισσών, έχει κατηγορηθεί ότι διεγείρει την αλλεργία.
Συμπερασματικά το μέλι είναι ένα θρεπτικό προϊόν με ευεργετικές ιδιότητες ως προς την υγεία. Συνίσταται και σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη αφού προκαλεί μείωση συγκέντρωσης της γλυκόζης στο πλάσμα. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα βρέφη κάτω των 12 μηνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές και είναι μία καλή επιλογή αντικατάστασης της ζάχαρης.
Αναφορές:
Cianciosi D., Hernández T. Y. F., et al. (2018). Phenolic Compounds in Honey and Their Associated Health Benefits: A Review. Molecules. Sep; 23(9): 2322. doi: 10.3390/molecules23092322.
Mandal M.B. and Shyamapada Mandal S. (2011). Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. Apr; 1(2): 154–160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6.
Morales M.P., Huertas J.R., Pérez C.R. (2023). A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health. Nutrients Jul 6;15(13):3056. doi: 10.3390/nu15133056.
Ranneh Y., Akim, A.M., et al. (2021). Honey and its nutritional and anti-inflammatory value. BMC Complement Med Ther. 2021; 21: 30. Jan 14. doi: 10.1186/s12906-020-03170-5.
Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. Apr-Jun; 9(2): 121–127. doi: 10.4103/0974-8490.204647.
Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.
Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:
ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας
με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.
Προσφορές Γυμναστηρίου
Συχνές Ερωτήσεις - FAQ
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.
ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ
Γιώργος Καπλάνης
Healthy Barista στο Fuel Bar
Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης
Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:
G Black Friday 2023
GYMNASIUM BLACK FRIDAY 2023 Είστε έτοιμοι να ανεβάσετε το επίπεδο
Ενυδάτωση & Αθλητική Απόδοση
Πώς η αφυδάτωση επηρεάζει την απόδοση στην άθληση? Αρχικά το
Καταρρίπτοντας Διατροφικούς Μύθους – μέρος2
Καταρρίπτοντας Διατροφικούς Μύθους – μέρος2 Λόγω καταιγισμού πληροφοριών στις μέρες