Μήπως έχεις κουραστεί από τη δίαιτα και χρειάζεσαι μία περίοδο αποχής;

Τι είναι το «Diet Break»;

Το Diet Break (στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε <<διάλειμμα από τη δίαιτα>>) είναι μια προκαθορισμένη χρονική  περίοδος (συνήθως 5-14 ημέρες) κατά τη διάρκεια ενός μακροχρόνιου προγράμματος απώλειας λίπους.

Είναι μια σκόπιμη απόφαση να ξεφύγουμε από ένα θερμιδικό έλλειμμα.

Εάν υπάρχει καθημερινή καταγραφή των μακροθρεπτικών συστατικών, ένα διάλειμμα από τη δίαιτα θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα αφήσετε στην άκρη την καταγραφή σας για λίγο ή ότι θα αυξήσετε τις θερμίδες σας κατά ένα μικρό ποσοστό και να συνεχίσετε την παρακολούθηση/καταγραφή.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Diet Break;

Κατά τη διάρκεια του Diet Break οι θερμίδες επαναφέρονται στο σημείο συντήρησης του σωματικού βάρους ή και λίγο πιο πάνω από αυτό το σημείο.

 

Αυτή η περίοδος είναι συνδεδεμένη με περισσότερη ελευθερία στην επιλογή των γευμάτων.

 

Η εφαρμογή αυτής της τακτικής είναι μια διαδεδομένη πρακτική στην προετοιμασία διαγωνισμών bodybuilding αλλά και σε μακροχρόνια fat loss plans.

Το σκεπτικό για τη χρήση ενός Diet Break περιστρέφεται γύρω από δύο ιδέες:

Η πρώτη ιδέα γύρω από το ότι παρέχεται ένα ψυχολογικό διάλειμμα για τον ασκούμενο, ο οποίος θα νιώσει ελευθερία με την επιλογή των δικών του γευμάτων και αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα να του <<γεμίσει(ψυχολογικά) τις μπαταρίες>> και να τον βοηθήσει να παραμείνει συγκεντρωμένος όταν επιστρέψει σε περίοδο θερμιδικού ελλείμματος.

 

Η δεύτερη ιδέα περιστρέφεται γύρω από τα refeeds.

Έχει αποδειχθεί ότι αν σε ένα μακροχρόνιο fat loss plan , <<χορηγηθούν>> υψηλότερες θερμίδες για μία μικρή χρονική περίοδο μετριάζεται η επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού , διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο το long term παιχνίδι της καύσης λίπους.

 

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ένα μικρό νοητικό διάλειμμα για να νιώσουν ελευθερία από την αυστηρότητα του προγράμματος των γευμάτων.

Αυτό το μικρό break μπορεί να τους βοηθήσει και να τους τονώσει το ενδιαφέρον στη διάρκεια του υπόλοιπου κύκλου.

 

Ωστόσο, με λίγο δημιουργικό σχεδιασμό και <<έξυπνες συνταγές>> μειώνονται οι πιθανότητες να βαρεθεί ένας αθλητής ή ένας ασκούμενος ένα meal plan.

 

Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα να διαχειρίζεται ο ασκούμενος μόνος του τις τροφές του με βάση τις οδηγίες που του έχουν δοθεί στα μακροθρεπτικά συστατικά (να υπάρχουν εναλλακτικές τροφών ώστε ο αθλητής να μπορεί να κάνει εύκολα την αντιστοιχία με τροφές ίδιας διατροφικής αξίας) 

Με αυτή την τακτική ο αθλητής/ασκούμενος δύσκολα θα νιώθει εγκλωβισμένος καθώς υπάρχουν ατελείωτες εναλλακτικές.

Προπόνηση, Macros & Refeeds

Όπως γνωρίζετε καλά, η προπόνηση παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. 

Ειδικά αν ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένα ερεθίσματα.

 

Το ερέθισμα της προπόνησης επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τις απαιτήσεις του σώματος σε μακροθρεπτικά συστατικά και τις συνολικές θερμιδικές απαιτήσεις αλλά και το ορμονολογικό σύστημα σε ένα βαθμό.

 

Το ενεργειακό ισοζύγιο παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στο Recomposition (στις αλλαγές στη σύσταση του σώματος), αλλά το ερέθισμα της προπόνησης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά πράγματα όπως ο καταμερισμός των θρεπτικών ουσιών και οι ορμονικές αποκρίσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν ή να σας απομακρύνουν από τον στόχο σας.

 

Εάν η διατροφή ταιριάζει σωστά με το προπονητικό ερέθισμα και εφαρμόζεται ο κατάλληλος περιοδισμός , ίσως και να μην είναι απαραίτητο ένα Diet Break.

 

Ακόμη, αν σας κουράζει αρκετά το πρόγραμμα της προπόνησής σας και θέλετε να αποφύγετε τα Diet Breaks , μπορείτε να το αλλάξετε για να εφαρμόζει κατάλληλα στα μακροθρεπτικά συστατικά και στις θερμίδες που έχετε επιλέξει.

 

Εφόσον το ενεργειακό έλλειμμα δεν είναι υπερβολικό, θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα re-feeds.

Πότε πρέπει να κάνω ένα Diet Break;

Ένα διάλειμμα από τη δίαιτα μπορεί να εφαρμοστεί πρώτον όταν ο ασκούμενος αρχίζει να μην είναι και τόσο συνεπής με τη διατροφή του.

Δεύτερον όταν αρχίζει και χάνει το ενδιαφέρον του ως προς τον στόχο του και δεν απολαμβάνει τη διαδικασία και τρίτον όταν πέφτει σε δύναμη ή όταν <<κολλάει>> στην ζυγαριά.

Τι πρέπει να κάνω μετά από ένα Diet Break;

Μπορείς είτε να επανέλθεις σταδιακά και με μικρά βήματα στις θερμίδες που κατανάλωνες στη φάση πριν από το Diet Break , είτε να επανέλθεις απευθείας σε αυτές.

Πότε μπορεί να αποφευχθεί ένα Diet Break;

Μερικά Diet Breaks συμβαίνουν αυτόματα σε ειδικές περιστάσεις όπως οι μέρες των Χριστουγέννων , της Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα αλλά και των γενεθλίων.
 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περισσότεροι ασκούμενοι, δεν έχουν ανάγκη αυτά τα διαλείμματα από τη διατροφή και απλά επηρεάζονται από τον περίγυρό τους.
 
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν ξεφύγουν τα πράγματα για κάποια από αυτές τις μέρες, ένας προπονητής που παρακολουθεί τακτικά έναν ασκούμενο μπορεί να τον επαναφέρει γρήγορα σε φόρμα.

Βήμα προς τα πίσω;

Σκεφτείτε τα Diets Breaks σαν ένα βήμα πίσω για να κάνετε πιθανά μεγαλύτερα βήματα προς τα εμπρός.

Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μία δίαιτα, δεν χρειάζεται μόνο να ξέρετε πότε πρέπει να κάνετε προσαρμογές στις τροφές και στα μακροθρεπτικά συστατικά αλλά και πότε να κάνετε diet breaks.

Βοηθούν στο να <<σπάσει>> η μονοτονία.

Επίσης είναι πολύ δύσκολο να έχετε κίνητρο για πολλούς μήνες.

Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για το σώμα σας θα βρείτε καλύτερους τρόπους για να επιτύχετε συνεχή πρόοδο μακροπρόθεσμα.

Ο χειρισμός της διατροφής για έναν μακροπρόθεσμο στόχο δεν είναι τόσο απλός όσο η μετακίνηση των θερμίδων προς τα πάνω ή προς τα κάτω. 

Αν ήταν τόσο απλό, ο καθένας θα μπορούσε να γίνει <<fit>> παραμένοντας σε έλλειμμα και ίσως κάνοντας ένα «Diet Break» κάθε λίγες εβδομάδες.

 

Γιώργος Κρουσταλλάκης

Γιώργος Κρουσταλλάκης

Προπονητής στο Gymnasium

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με Ειδίκευση στην Προπόνηση με στόχο την Αλλαγή Σύστασης Σώματος & την Αθλητική Διατροφή

All Posts

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: