Όλα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες

αυξάνουν τη γλυκόζη (ή σάκχαρο) του αίματος.

 

Διαφορετικές τροφές με την ίδια ποσότητα υδατανθράκων

δεν προκαλούν την ίδια αύξηση στη γλυκόζη του αίματος.

 

Γενικά, οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος γρηγορότερα

σε σχέση με τους σύνθετους υδατάνθρακες.

 

Το ποσό της αύξησης του σακχάρου μετά την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας υδατανθράκων διαφέρει από τρόφιμο σε τρόφιμο.

Τι είναι γλυκόζη;

Γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή υδατάνθρακα.

 

Όλες οι μορφές υδατάνθρακα που υπάρχουν στα τρόφιμα, αφού καταναλωθούν,

διασπώνται στον οργανισμό σε γλυκόζη μέσω της πέψης.

 

Η γλυκόζη στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό και καταλήγει στο αίμα.

 

Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακα αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, αλλά και την ινσουλίνη.

 

Η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνο με την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχει το τρόφιμο,

αλλά και το ρυθμό απορρόφησης τους.

Τι είναι Γλυκαιμικός Δείκτης;

Γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) ορίζεται η τιμή που αφορά την αύξηση της γλυκόζης του αίματος

 η οποία προκλήθηκε μετά την κατανάλωση ενός υδατανθρακούχου τροφίμου.

Ακόμα, ο ΓΔ υποδηλώνει το πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη του τροφίμου.

 

Εάν γίνει γρήγορα η πέψη & η απορρόφηση του θα έχει υψηλό ΓΔ,

ενώ αν είναι αργή ο γλυκαιμικός του δείκτης θα είναι χαμηλός.

 

Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενός τροφίμου σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί).

 

Ο ΓΔ όμως σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα

παρά με την ποσότητα των υδατανθράκων του τροφίμου ,

ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος της ποσότητα του τροφίμου που καταναλώνεται.

 

Για το λόγο αυτό προτάθηκε και η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου (ΓΦ), το οποίο σχετίζεται και με την ποσότητα των υδατανθράκων.

 

 

Κατηγορίες Γλυκαιμικού Δείκτη

Χαμηλός: ≤55

Μέτριος: 56 – 69

Υψηλός: ≥70

 

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

μετά την κατανάλωση τροφίμου υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και

τροφίμου χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Η σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη

‘Oσο πιο χαμηλός ο ΓΔ του τροφίμου, τόσο πιο αργή η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα,

καθώς η πέψη του τροφίμου και η απορρόφηση της γλυκόζης γίνονται πιο αργά

σε σχέση με ένα τρόφιμο υψηλότερου ΓΔ.

 

Επίσης, όσο πιο χαμηλός είναι ο ΓΔ του τροφίμου που καταναλώνουμε,

τόσο αυξάνεται και το αίσθημα του κορεσμού αλλά και μειώνεται η επιθυμία για κατανάλωση κάποιου γλυκού,

εφόσον η γλυκόζη στο αίμα διατηρείται σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον ΓΔ

Ο ΓΔ επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες:

 

Ωρίμανση τροφίμου

Π.χ. τα άγουρα φρούτα έχουν χαμηλότερο ΓΔ από τα ώριμα.

 

Μαγείρεμα

Η μέθοδος & ο χρόνος μαγειρέματος επηρεάζουν το ΓΔ.

 

Περιεχόμενο πιάτου/ γεύματος

Η ύπαρξη λίπους, πρωτεΐνης & φυτικών ινών μειώνουν το ΓΔ.

 

Φυτικές Ίνες

Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερο ΓΔ

συγκριτικά με εκείνα στα οποία οι φυτικές ίνες απουσιάζουν.

Γλυκαιμικός Δείκτης & Μείωση Βάρους

Η κατανάλωση τροφίμων μετρίου & χαμηλού ΓΔ, λοιπόν,

μας κρατάει για περισσότερο χρονικό διάστημα χορτάτους &

μας αποτρέπει από την κατανάλωση γλυκισμάτων,

συνεπώς μπορεί να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο άτομα που θέλουν να επιτύχουν

τη μείωση του βάρους τους.

Ειρήνη Ζουρίδη

Ειρήνη Ζουρίδη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος στο Gymnasium

Απόφοιτη τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ

Εξειδίκευση στην Παιδιατρική Διατροφή , MSc in University of Plymouth

IG : @healthygoals__byeirini

Φτιάξτε σήμερα την διατροφή σας!

Ξεκινηστε με την πρωτη σασ λιπομετρηση δωρεαν

Καλύτερη φυσική κατάσταση και λιγότερο στρες.

Δειτε τις νεες ευελικτες συνδρομες εδω!

Logo_footer   
     © 1996-2020 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: