Στους χώρους άθλησης κυριαρχεί η λογική της
μεγάλης συχνότητας γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πολλά άτομα θεωρούν ότι με το να καταναλώνουν 6+ γεύματα ημερησίως
”κρατούν ψηλά το μεταβολισμό” καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Meal Timing & Μεταγευματική Θερμογέννεση
Ο λόγος που οι περισσότεροι αθλούμενοι τείνουν να καταναλώνουν πολλά γέυματα είναι η
μεταγευματική θερμογένεση.
Θα έχεις ακούσει τη φράση:
”Όσα περισσότερα γεύματα καταναλώσεις ,
τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψεις με τη διαδικασία της πέψης.”
Ενώ υπάρχει μία λογική σε αυτή τη σκέψη ,
η μεταγευματική θερμογένεση δεν επηρεάζεται μόνο από τη συχνότητα αλλά και
από την ποσότητα των γευμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι
είτε καταναλωθούν 6 γεύματα των 500 θερμίδων
είτε 3 των 1000 θερμίδων ,
οι θερμίδες που θα ”καούν” για τη διαδικασία της πέψης θα είναι ίδιες.
Συνεπώς , από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας
η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων φαίνεται να είναι υπερεκτιμημένη.
Πόσο σημαντικό είναι το Meal Timing για τον γενικό πληθυσμό;
Παρόλο που το Meal Timing είναι σημαντικό ,
δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ποιότητα των τροφών.
Το πότε και το πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές
εξαρτάται από την σωματική κατάσταση κάποιου ,
τους στόχους του αλλά και το αίσθημα πείνας.
Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποτελεσμάτων έρχεται
από τις συνολικές θερμίδες
και την αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών ,
ενώ ένα μικρότερο ποσοστό από το τάιμινγκ ,
τα μικροθρεπτικά συστατικά και τα συμπληρώματα.
Κρίνεται απαραίτητο να κοιτάξεις πρώτα την ποιότητα & ποσότητα
των θερμίδων σου και έπειτα να σε απασχολεί το τάιμινγκ.
* Τα παραπάνω αναφέρονται στον γενικό πληθυσμό.
Σε επαγγελματίες αθλητές μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετική προσέγγιση.
Γιώργος Κρουσταλλάκης
Προπονητής στο Gymnasium
Απόφοιτος τμήματος Φυσικής Αγωγής
IG : @strengthcoach.krou