Καταρρίπτοντας Διατροφικούς Μύθους – μέρος2 Λόγω καταιγισμού πληροφοριών στις μέρες μας, αλλά και έντονης παραπληροφόρησης στον τομέα της διατροφής, συχνά υπάρχει σύγχυση σχετικά με το εάν μία πληροφορία είναι τελικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Γι’ αυτό, παρακάτω, θα συνεχίσουμε να αναλύουμε διατροφικούς μύθους και να δούμε εν τέλη τι ισχύει στην πραγματικότητα. ‘Μπορώ να χάσω λίπος…

Να επιλέξω ακατέργαστους ξηρούς καρπούς ή τα βούτυρά τους;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό τρόφιμο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.

Αποτελούν καλή πηγή ακόρεστων υγιεινών λιπαρών, μετάλλων, βιταμινών , φυτικών ινών, καθώς και άλλων ενώσεων με αντιοξειδωτικό δυναμικό που συμβάλλουν στη γενική ευεξία.

Σύμφωνα με τη διατροφική πυραμίδα συνιστάται να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση σε ποσότητες, που αντιστοιχούν στα 28 με 30 γραμμάρια (μια χούφτα).

Οφέλη

  • Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

  • Μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο είναι το κύριο υπόστρωμα για τη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου (ο κύριος ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης)

  • Καλή πηγή διαιτητικών ινών

  • Καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου

  • Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

  • Βοηθούν στον έλεγχο του κορεσμού

Θεραπευτικές ιδιότητες

  • Προστασία από την υπέρταση

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη

  • Καλή λειτουργία εγκεφάλου

  • Μείωση καρδιαγγειακής νόσου

  • Μείωση Ολικής χοληστερόλης

Τρόποι κατανάλωσης

Οι ξηροί καρποί μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή με ποικίλους τρόπους. Είτε αναμειγνύονται σε γεύματα ή επιδόρπια και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληροι (ωμοί ή ψημένοι) ή σε αλείμματα – βούτυρα. Συγκεκριμένα στο επάλειμμα εμπεριέχεται τουλάχιστον 40% των ξηρών καρπών που μπορούν να προστεθούν σε διάφορες μορφές, ενώ στα βούτυρα τουλάχιστον το 90%.

Βούτυρα που συναντάμε πιο συχνά στο εμπόριο είναι το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο, το βούτυρο από κάσιους, και το φουντουκοβούτυρο. Παρακάτω παρουσιάζονται δύο πίνακες με τα διατροφικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων καρπών. Ο πρώτος αφορά ωμούς ξηρούς καρπούς, ανάλατους. Ο δεύτερος βούτυρα ξηρών καρπών που αποτελούνται από 100% ξηρούς καρπούς, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

Πίνακας 1.

 

    ανά 100γρ

 

Φυστίκια

 

Αμύγδαλα

 

Κάσιους

 

Φουντούκια

Ενέργεια

 567 kcal

       578 Kcal

574 Kcal

628  Kcal

Πρωτεΐνη

26 γρ

21 γρ

 15 γρ

15 γρ

Λιπαρά

Εκ των οποίων κορεσμένα

49 γρ

7  γρ

51 γρ

 4 γρ

 46 γρ

 9 γρ

61 γρ

4 γρ

Μονοακόρεστα

24 γρ

32 γρ

27 γρ

46 γρ

Πολυακόρεστα

16 γρ

12 γρ

8 γρ

8 γρ

Υδατάνθρακες

 16 γρ

20 γρ

33 γρ

17  γρ

Εδώδιμες ίνες

 9 γρ

12 γρ

3  γρ

10  γρ

Πίνακας 2.

 

ανά 100γρ

 

Φυστικοβούτυρο

 

Αμυγδαλοβούτυρο

Βούτυρο Κάσιους

 

Φουντουκοβούτυρο

Ενέργεια

656  kcal

612 Kcal

591 Kcal

645 Kcal

Πρωτεΐνη

23 γρ

22 γρ

20  γρ

14 γρ

Λιπαρά

Εκ των οποίων κορεσμένα

54  γρ

8  γρ

51 γρ

4  γρ

46  γρ

9  γρ

57 γρ

5  γρ

Υδατάνθρακες

Εκ των οποίων σάκχαρα

14  γρ

6  γρ

15 γρ

6 γρ

24 γρ

7 γρ

15 γρ

9 γρ

Εδώδιμες ίνες

6  γρ

9  γρ

6  γρ

9  γρ

Αλάτι

0,4 γρ

0,02 γρ

0,1  γρ

0,002 γρ

Μεταβολισμός ωμών – καβουρδισμένων καρπών και βουτύρων

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 63 ενήλικες (18 ετών και άνω) αξιολογήθηκε ο μεταβολισμός των λιπιδίων και της ενέργειας έπειτα από κατανάλωση ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάσιους) με τη μορφή είτε ωμών , καβουρδισμένων είτε σε βούτυρα ξηρών καρπών.

Γενικότερα στους ξηρούς καρπούς τα λιπίδια βρίσκονται μέσα στα κυτταρικά τοιχώματα.

  • Εάν αυτά τα τοιχώματα δεν υποστούν φυσική ρήξη κατά την μάσηση ή κατά την επεξεργασία των ξηρών καρπών, τότε τα λιπίδια δεν απελευθερώνονται και δεν διατίθενται στον οργανισμό για απορρόφηση, υποδεικνύοντας ότι το λίπος των ξηρών καρπών απορροφάται μόνο εν μέρει.

  • Κατά την επεξεργασία τους, οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι πιο εύθραυστοι από τους ωμούς, είναι σωματικά πιο σκληροί και επομένως, απαιτούν περισσότερη μάσηση πριν από την κατάποση, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερου μεγέθους σωματίδια και περαιτέρω ρήξη του κυτταρικού τοιχώματος.

  • Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι μια από τις πιο επεξεργασμένες μορφές ξηρών καρπών. Συνήθως παρασκευάζονται με ψήσιμο ξηρών καρπών και στη συνέχεια άλεση σε σύσταση πάστας, που περιέχει πολύ μικρά σωματίδια ξηρών καρπών. Λόγω αυτού του υψηλότερου βαθμού επεξεργασίας που υφίστανται τα βούτυρα ξηρών καρπών, τα λιπίδια έχουν απελευθερωθεί πριν από την κατανάλωση και απορροφώνται εύκολα κατά την πέψη, αυξάνοντας την ενέργεια που διατίθεται στον οργανισμό.

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση έχει εντοπίσει κενά στην έρευνα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μελλοντικές μελέτες. Συγκεκριμένα, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα κάστανα, τα μακαντάμια, τα πεκάν και τα κουκουνάρια, ώστε να κατανοηθεί πλήρως ο μεταβολισμός τους.

Προσοχή..

  • Στην ποσότητα, καθώς είναι ενεργειακά πυκνά.

  • Έμφαση στην ετικέτα τροφίμων. Κάποια βούτυρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πρόσθετα όπως ζάχαρη, αλάτι και υδρογονωμένα έλαια που μπορεί να παρεμποδίσουν τα οφέλη τους για την υγεία.

  • Έμφαση στην συσκευασία του προϊόντος. Αν δεν έχει παραχθεί υπό κατάλληλες συνθήκες (αύξηση της περιεκτικότητας σε υγρασία, η θερμοκρασία του αέρα και η σχετική υγρασία του αέρα) υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων και συγκεκριμένα της αφλατοξίνης (ισχυρή καρκινογόνα ουσία).

  • Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο αλλεργικά τρόφιμα με συμπτώματα που ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το άτομο.

Παραδείγματα κατανάλωσης:

  • Σε ψωμί με μπανάνα, μέλι και κανέλα

  • Σε γιαούρτι με προσθήκη φρούτων.

  • Σε porridge

  • Σε smoothies

  • Υλικό σε κάποια dressingγια τις σαλάτες

  • Σε κέικ, μπισκότα, μπάρες

Εν κατακλείδι βλέπουμε την σημαντικότητα των ξηρών καρπών στην υγεία μας. Ο μεταβολισμός των λιπιδίων, ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσής τους (ωμοί, ψημένοι, βούτυρα ξηρών καρπών). Όσο πιο ψημένοι ή επεξεργασμένοι σε μορφή βουτύρου, τόσο πιο πολύ απορροφάται το λίπος κατά την πέψη, άρα και αύξηση της ενέργειας σε σχέση με τους ωμούς ξηρούς καρπούς.

 Οι ωμοί ξηροί καρποί βέβαια διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα  σε σχέση με τους επεξεργασμένους, καθώς κατά την θερμική επεξεργασία κάποιο ποσοστό χάνεται.  Ωστόσο διατροφικά υπάρχουν μικρές αποκλίσεις ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τον πίνακα, γεγονός που τα καθιστά καλή εναλλακτική ανάλογα με τις γευστικές παλέτες του κάθε ανθρώπου.

Αναφορές:

Schwingshackl L., Morze J., Hoffmann G. (2020).  Mediterranean diet and health status: Active ingredients and pharmacological mechanisms. Pharmacol. 177:1241–1257. doi: 10.1111/bph.14778. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Majem, S., Tomaino L., Dernini L., et al. (2020). Updating the Mediterranean Diet Pyramid towards Sustainability: Focus on Environmental Concerns. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(23), 8758–. doi:10.3390/ijerph17238758 

Gorrepati, K., Balasubramanian, S., Chandra, P. (2015). Plant based butters. J Food Sci Technol. Jul; 52(7): 3965–3976. Published online 2014 Nov 26. doi: 10.1007/s13197-014-1572-7

De Souza R.G.M., Schincaglia R.M., Pimentel G.D., Mota J.F. (2017). Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients ;9:1311. doi: 10.3390/nu9121311. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Shakerardekani A., Karim R., Ghazali H.M., Chin N.L. (2013). Textural, Rheological and Sensory Properties and Oxidative Stability of Nut Spreads—A Review. International Journal of Molecular Sciences.; 14(2):4223-4241. https://doi.org/10.3390/ijms14024223

Baer D.J., Dalton M., Blundell J., Finlayson G., Hu F.B. (2023). Nuts, Energy Balance and Body Weight. Nutrients. Mar; 15(5): 1162. Published online 2023 Feb 25. doi: 10.3390/nu15051162

 Nikodijevic C. J., Probst Y.C.,  Tan S.Y.,  Neale E.P. (2023). The Metabolizable Energy and Lipid Bioaccessibility of Tree Nuts and Peanuts: A Systematic Review with Narrative Synthesis of Human and In Vitro Studies. Adv Nutr. Jul; 14(4): 796–818. Published online 2023 Mar 18. doi: 10.1016/j.advnut.2023.03.006

Agricultural Research Service. USDA Nutrient Database for Standard References. United States Department of Agriculture; Beltsville, MD, USA: 2001. [Google Scholar]

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Κινόα (Quinoa). Υπερτροφή για την υγεία και την ευεξία μας.

Η κινόα είναι ένα φυτό, επιστημονικά γνωστό ως Chenopodium quinoa Wild, και ανήκει στα ψευδοδημητριακά (μοιάζει με δημητριακό).

Αποτελείται από φύλλα και σπόρους ως βρώσιμα μέρη, όμως οι σπόροι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία λόγω των θρεπτικών πλεονεκτημάτων τους. Το χρώμα των σπόρων είναι συνήθως μαύρο, κίτρινο, λευκό, κόκκινο, μοβ ή βιολετί, ανάλογα με την ποικιλία. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο με 250 ποικιλίες και συγκεκριμένα στη Νότια Αμερική  (Περού, Βολιβία, Χιλή, Αργεντινή, Κολομβία κ.α.).

Διατροφική Αξία

Οι σπόροι κινόα παρουσιάζουν υψηλή σύνθεση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων με εξαιρετική ισορροπία. Παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όπως συνιστά ο WHO ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), που βοηθούν στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη από αυτή των δημητριακών (12-19%), με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λυσίνης, μεθειονίνης, ιστιδίνης, ισολευκίνης και κυστεΐνης, Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υψηλότερη από αυτή των δημητριακών και άφθονη σε απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο από τους σπόρους είναι πλούσιο σε λινολεϊκό και λινολενικό (18:2 και 8:3) οξύ, με αναλογία ω-6 προς ω-3 κοντά στη σύσταση για υγιεινή διατροφή. Δεν περιέχουν γλουτένη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Ακόμα, είναι πλούσια πηγή:

  • Θειαμίνης (Β1)

  • Ριβοφλαβίνης (Βιταμίνη Β2)

  • Νιασίνης (Β3)

  • Παντοθενικού Οξέος (Β5)

  • Πυριδοξίνης (Βιταμίνη Β6)

  • Φολικού οξέος (Βιταμίνη Β9)

  • Κοβαλαμίνης (Β12)

  • Βιταμίνης C

  • Βιταμίνης Α

  • Μετάλλων (όπως μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο και ψευδάργυρο)

Διατροφική Αξία

στα 100 γρ κινόα

Νερό

13,3

Ενέργεια

368

Πρωτεΐνη

14,1

Συνολικά Λιπαρά

6,10

Κορεσμένα

0,70

Πολυακόρεστα

3,30

Μονοακόρεστα

1,60

Υδατάνθρακες

64,2

Διαιτητικές ίνες

7,00

Οφέλη για την υγεία

Οι σπόροι έχουν φαρμακευτικά οφέλη ενάντια σε διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως:

  • Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ

  • Παχυσαρκία

  • Αναιμία

  • Κοιλιοκάκη

  • Υπερχοληστερολαιμία

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις

Περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες εξασφαλίζουν την βέλτιστη πεπτική υγεία. Το πίτουρο κινόα έχει αναφερθεί ως πηγή βιοδραστικών ενώσεων (φυτοστερόλες, σαπωνίνες, φαινολικές ενώσεις, φυτοεκδυστεροειδή, πολυσακχαρίτες και βεταλαΐνες), με αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ιδανικός τρόπος μαγειρέματος και κατανάλωσης

Οι διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας προσδίδουν άλλα αποτελέσματα στο διατροφικό προφίλ της κινόα. Μια μελέτη διεξήχθη σχετικά με την επίδραση διαφορετικών μεθόδων επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του βρασμού, του μαγειρέματος, του ψησίματος, της θέρμανσης υπό πίεση και της αφαίρεσης του φλοιού για την αξιολόγηση της θρεπτικής ποιότητας όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα, την περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και την υδρόλυση του αμύλου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το βράσιμο της κινόα θα μπορούσε να είναι μια ιδανική μέθοδος επεξεργασίας για τη διατήρηση των απαραίτητων αμινοξέων και λιπαρών οξέων.

 

Ωστόσο στο Fuel Bar θα βρεις το “Sweet quinoa energy bowl“, το οποίο περιέχει τρίχρωμη κινόα, γλυκοπατάτα, πιπεριά τραγανή, σπανάκι, ντοματίνια και mix ξηρών καρπών, και αποτελεί ένα πλήρες ισορροπημένο γεύμα, ιδανικό και για άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή!

Αναφορές:

Aparna A., Rizwana., Abhishek D., Tarika K., Kanti P., Sanjay K. (2023). Nutritional and Functional New Perspectives and Potential Health Benefits of Quinoa and Chia Seeds. Antioxidants (Basel). 2023 Jul; 12(7): 1413.  Published online  2023, Jul 12. doi: 10.3390/antiox12071413.

Benavides J. C.R., ,* Guaraca E.P.,  Casar R.D.,  Rojas-Le-Fort M., Moscoso N. B. (2023). Chenopodium quinoa Willd. and Amaranthus hybridus L.: Ancestral Andean Food Security and Modern Anticancer and Antimicrobial Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Dec; 16(12): 1728.  Published online 2023 Dec 15. doi: 10.3390/ph16121728

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Καπλάνης

Γιώργος Καπλάνης

Healthy Barista στο Fuel Bar

Απόφοιτος τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Κρήτης

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Πώς μπορεί η διατροφή σου να σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης. Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι νόσος του ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπου περιεχόμενο του στομάχου (όπως φαγητό ή υγρά) παλινδρομεί στον οισοφάγο λόγω χαλάρωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ). Συμπτώματα της είναι: αίσθημα ‘καψίματος’ στο στέρνο που…

Μάθε για τις βασικές αρχές που αποτελούν θεμέλιο για την επιτυχημένη προπόνηση. Σε συνέχεια του πρώτου μέρους του άρθρου, θα εξετάσουμε κι άλλες βασικές αρχές της προπόνησης, και θα σας βοηθήσουμε να τις κατανοήσετε. Εξειδίκευση στις μυϊκές ομάδες και στο κινητικό πρότυπο Κάθε άθλημα έχει τα δικά του μυϊκά και κινητικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα όλοι  έχουμε…

Δερματοπτυχομέτρηση: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Τι είναι;

Η δερματοπτυχομέτρηση είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται ως προγνωστικός δείκτης για την ποσοστιαία σύσταση του σωματικού λίπους (%BF) μέσω της μέτρησης των δερματικών πτυχών.

Το περισσότερο μέρος του σωματικού λίπους βρίσκεται υποδόρια και γι’ αυτό μπορεί να μετρηθεί εύκολα από ένα έμπειρο επαγγελματία με το δερματοπτυχόμετρο. Ουσιαστικά, το δερματοπτυχόμετρο μετρά το πάχος των δερματοπτυχών & οι τιμές αυτών χρησιμοποιούνται σε διάφορες εξισώσεις, ώστε να εκτιμηθεί το συνολικό σωματικό λίπος του ατόμου.

Ποια είναι τα σημεία μέτρησης;

Τα κυριότερα σημεία του σώματος για δερματοπτυχομέτρηση, που εμπεριέχονται σε διάφορες εξισώσεις είναι:

  • Τρικέφαλου

  • Υπωμοπλατιαία

  • Μεσομασχαλιαία

  • Κοιλιακή

  • Υπερλαγόνια

  • Δικέφαλου

  • Μηρού

  • Κνήμης

  • Στήθους

Πώς υπολογίζεται το υποδόριο λίπος μέσω των δερματικών πτυχών;

Το δερματοπτυχόμετρο είναι το όργανο μέτρησης των δερματικών πτυχών, το οποίο έχει ακρίβεια μέτρησης μέχρι και 0.1 mm ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο.

 

Οι γνωστότερες και περισσότερο χρησιμοποιούμενες εξισώσεις δερματοπτυχομέτρησης είναι αυτές των Jackson and Pollock. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούν το άθροισμα επτά δερματοπτυχών, ενώ υπάρχουν και εξισώσεις με το άθροισμα τεσσάρων ή τριών δερματικών πτυχών που είναι και οι δημοφιλέστερες, λόγω της ευκολίας μέτρησης σε τέσσερα ή τρία μόνο σημεία του σώματος.

 

Το τελικό αποτέλεσμα αξιολογεί την πρόοδο αναφορικά με τη σύσταση του σώματος του διαιτώμενου, και τη σύγκρισή του με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ανάλογα το φύλο και την ηλικία του.

 

Είναι μια ικανοποιητική εναλλακτική λύση προσδιορισμού του υποδόριου λίπους όταν η βιοηλεκτρική εμπέδηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος φέρει βηματοδότη ή σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Ακόμα φαίνεται να έχει ακριβέστερα αποτελέσματα σε άτομα με αυξημένο μυϊκό ιστό.

 

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για να πραγματοποιήσετε τη δική σας ανάλυση σύσταση σώματος.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Ειρήνη Ζουρίδη

Ειρήνη Ζουρίδη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
στο Gymnasium

Απόφοιτη τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ
MSc στην παιδιατρική διατροφή, University of Plymouth

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Μάθε τα πάντα για την προπόνηση λιποδιάλυσης & αερόβιας αντοχής.

Πολύ συχνά δέχομαι ερωτήσεις που αφορούν φυσικά την άσκηση και το πώς θα κάψουμε περισσότερο λίπος στο τρέξιμο και γενικότερα όταν κάνουμε αερόβια άσκηση…

Αρχικά δεν υπάρχει λόγος να προπονείσαι σε μεγάλη ένταση αν ο στόχος σου είναι να κάψεις λίπος. Σίγουρα η υψηλή ένταση στην άσκηση βελτιώνει την φυσική κατάσταση και δυναμώνει το σώμα αλλά, αν η προσπάθεια σου επικεντρώνεται στην απώλεια λίπους τότε επέλεξε μια χαμηλότερη ένταση για κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Πώς θα βρεις όμως ποια είναι η ένταση αυτή;

Η ένταση αυτή προκύπτει από τον καρδιακό ρυθμό.

Κάθε ένταση προπόνησης ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη διαδικασία φυσιολογικών μεταβολών και προσαρμογών στο σώμα. Οι εντάσεις χωρίζονται σε ζώνες.

Στην ουσία, οι ζώνες προπόνησης καρδιακού ρυθμού είναι εύρη εντάσεων μέσα στα οποία ο καρδιακός ρυθμός πρέπει να διατηρείται.

Οι ζώνες υπολογίζονται σε συνάρτηση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας και της ηλικίας, επομένως η γνώση του μέγιστου καρδιακού παλμού του αθλητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ζωνών.

Για να υπολογίσετε τους καρδιακούς παλμούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις παρακάτω μεθόδους:

1. 220 – Ηλικία: Η πιο κοινή και ευρέως χρησιμοποιούμενη φόρμουλα μέγιστου καρδιακού ρυθμού.
2. 207 – 0,7 x Ηλικία: Η πιο ακριβής φόρμουλα, προσαρμοσμένη για άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.
3. 211 – 0,63 x Ηλικία: Η ελαφρώς πιο ακριβής φόρμουλα, προσαρμοσμένη για γενικά ενεργά άτομα – αθλητές.

Υπάρχει, όμως, η γενική ανησυχία ότι οι τρόποι εκτίμησης των καρδιακών παλμών είναι πολύ γενικευμένοι και μπορεί να μην είναι ακριβείς. Ωστόσο, τα πραγματικά εύρη ζωνών τείνουν να αποκλίνουν ελάχιστα για κάθε άτομο.

Αυτό δεν είναι αρκετό για να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό όφελος από τον στόχο.

Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι οι ζώνες καρδιακού ρυθμού ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητας και το στόχο που έχουμε βάλει εξαρχής:

Έχουμε 5 κύριες ζώνες καρδιακών παλμών.

Ζώνη 1 50% – 60% – Προθέρμανση – Αποκατάσταση

Ζώνη 2 60% – 70% – Προπόνηση Bάσης – Λιποδιάλυσης

Ζώνη 3 70% – 80% – Αερόβια Αντοχή

Ζώνη 4 80% – 90% – Αναερόβια ικανότητα

Ζώνη 5 90% – 100% – Προπόνηση ταχύτητας

Σ’ αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις Ζώνες 2 και 3 που μας βοηθάνε να καίμε περισσότερο λίπος.

Ζώνη 2:  60% – 70% – Προπόνηση Bάσης – Λιποδιάλυσης

Η συγκεκριμένη κατηγορία κυμαίνεται στο 60-70% των μέγιστων σφυγμών μας. Σε αυτή την κατηγορία το 85% των θερμίδων που καίγονται προέρχονται από το λίπος, το 5% από την πρωτεΐνη και το 10% από τους υδατάνθρακες.

Όσον αφορά στην καύση του λίπους, αποτελεί ίσως την ιδανικότερη λύση.

Και να γιατί:

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε αυτή την καρδιακή συχνότητα γίνεται η ρύθμιση της ποσότητας του λίπους που αποβάλλεται από τις λιποκυψέλες και η αντίστοιχη ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στους μυς. Έτσι μαθαίνουμε το σώμα μας να απελευθερώνει όλο και περισσότερο λίπος, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε τους μυς μας να χρησιμοποιούν το λίπος για να το μετατρέψουν σε ενέργεια.

Μπορεί τα ποσοστά της λιποδιάλυσης να είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη κατηγορία (Ζώνη 1), όμως η διαφορά είναι στο ότι οι θερμίδες που καίγονται (εκ των οποίων το 85% όπως είπαμε  προέρχεται από το λίπος) είναι ασύγκριτα περισσότερες.


Ζώνη 3:  70% – 80% – Αερόβια Αντοχή

Η ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την αντοχή τους για μεγάλες αποστάσεις.
Η ένταση κυμαίνεται στο 70-80% των μέγιστων καρδιακών παλμών.

Με αυτό το είδος προπόνησης θα βελτιωθεί άμεσα η γενικότερη λειτουργία του οργανισμού, ενώ ένα άμεσο και εμφανές αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του μεγέθους των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σημαίνει βελτίωση του κυκλοφορικού.

Επίσης βελτιώνεται και σταθεροποιείται ο αναπνευστικός ρυθμός καθώς, και η δυνατότητα λήψης μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου στους πνεύμονες και στις αρτηρίες.

Επιπλέον, αυξάνει την ποσότητα αίματος που αντιστοιχεί σε κάθε καρδιακό παλμό και ως εκ τούτου ο χρόνος επιστροφής της καρδιάς σε φυσιολογικούς ρυθμούς (βλ. ξελαχάνιασμα) λιγοστεύει.

Όλα αυτά τι σημαίνουν;

Πολύ απλά ότι βελτιώνεται η καρδιοαναπνευστική λειτουργία με αποτέλεσμα να δυναμώνει η καρδιά.

Συν τοις άλλοις η υψηλή ένταση έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερο αριθμό καιγόμενων θερμιδών.

Η διαφορά, όμως, είναι ότι σε αυτή τη ζώνη το 50% των θερμίδων που καίγονται προέρχεται από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο 50% από το λίπος.

Συνοπτικά:

Θέλουμε αερόβιες προπονήσεις, με ποσοστά μέτριας έντασης
(Ζώνη 2) και σχετικά μεγάλης διάρκειας (από 30’- 50’ και όχι υπερβολές). Τότε έχουμε τις καλύτερες συνθήκες για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ενεργοποιήσει την καύση λίπους.

 

Για αυτό ας τρέξουμε με μέτριο ρυθμό για αρκετή ώρα και τότε θα δώσουμε ώθηση στον οργανισμό μας να αποβάλλει περιττό λίπος, ακριβώς επειδή θα το έχει χρησιμοποιήσει για να παράγει ενέργεια!

 

Στη Ζώνη 3 θα κάψουμε περισσότερες θερμίδες αλλά ποσοστιαία το 50% των θερμίδων που θα καούν, θα προέρχονται από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο 50% από το λίπος.

 

Είναι λοιπόν στη διακριτική σας ευχέρεια πιο δρόμο θα ακολουθήσετε.

Θυμηθείτε όμως…

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία αν η διατροφή σας δεν είναι η κατάλληλη για τον στόχο σας. Γι’ αυτό το λόγο κάντε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια και συμβουλευτείτε και τον Διαιτολόγο σας.

 

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε και τις υπόλοιπες ζώνες αλλά και τους εξωγενείς παράγοντες που βοηθούν στην ακόμα καλύτερη καύση του λίπους.

 

Έως τότε, καλή προπόνηση!

Πηγές:

* American College of Sports Medicine. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription.

* Runnersworldonline.com

* Runningmagazine.gr

 

Μην ξεχνάτε ότι το GYMNASIUM είναι εδώ για να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Γιώργος Οικονομάκης

Γιώργος Οικονομάκης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Προπονητής Κλασικού Αθλητισμού (Στίβου) MSc

Gymnasium Head Coach

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας

5 Τρόποι για την Επαναφορά της Ζυγαριάς και της Φυσικής Κατάστασης στα Φυσιολογικά Επίπεδα

Πάρε την απόφαση και ξεκίνα σήμερα!

Η επιστροφή στον ρυθμό της καλής φυσικής κατάστασης και της υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι πρόκληση.

Εδώ θα βρείτε πέντε βασικούς τρόπους για να ξαναβρείτε την ισορροπία στη ζυγαριά και να επανέλθετε σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Ενυδάτωση: Το Πρώτο Βήμα

Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη.

Πίνοντας αρκετό νερό, βοηθάτε το σώμα να διακρίνει μεταξύ πείνας και δίψας.

Μια επαρκείς ενυδάτωση βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της πείνας.

Αρχίστε Ήρεμα με τη Γυμναστική

Η επιστροφή στη γυμναστική δεν πρέπει να είναι εξαντλητική.

Ξεκινήστε με απλές ασκήσεις και σταδιακά θα ανακτήσετε τη δύναμη και την αντοχή σας.

Μην βιάζεστε – ο στόχος είναι η σταδιακή βελτίωση.

Διατροφή: Μείωση σε Ζάχαρη, Αλάτι, Αλεύρι & Αναψυκτικά

Στη διατροφή σας, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, αλευριού και αναψυκτικών.

Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης άχρηστων θερμίδων και θα συμβάλει στην καλυτέρευση της υγεία σας.

Οργανώστε το Πρόγραμμά σας

Η οργάνωση της ημέρας σας είναι καθοριστική.

Καταγράψτε τις δουλειές σας, το διατροφικό σας πλάνο και το πρόγραμμα γυμναστικής.

Η συνέπεια και η προγραμματισμένη ρουτίνα θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε εστιασμένοι στους στόχους σας.

Επικοινωνήστε με Ειδικούς

Όπως ο λογιστής αναλαμβάνει τα οικονομικά σας, έτσι και ένας ειδικός στη γυμναστική ή ένας διατροφολόγος μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα της φυσικής σας κατάστασης και της διατροφής σας.

Μην ακολουθείτε τυφλά γενικά προγράμματα – βρείτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού σας σώματος.

Επικοινωνήστε άμεσα με την ομάδα μας για να φτιάξουμε μαζί το πλάνο που θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στον στόχο σας!

Στο GYMNASIUM, κατανοούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που συναντάτε
κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.


Γι΄αυτό το λόγο σας παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία:

ενα ευεργετικό αναβαθμισμένο περιβάλλον
και την υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας

με τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο.

Προσφορές Γυμναστηρίου

Βρες αυτό που σου ταιριάζει με τις νέες ευέλικτες συνδρομές!

Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

Η ομάδα μας ετοίμασε μια ειδική σελίδα για να λύσει τις περισσότερες απο τις απορίες σας,
όσον αφορά το γυμναστήριο, τις συνδρομές, τα προληπτικά μέτρα και τις κρατήσεις.

ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ

Η ομάδα μας είναι πάντα έτοιμη να σε βοηθήσει! Αν έχεις περισσότερες απορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ.
Picture of Βασίλης Τρίγωνης

Βασίλης Τρίγωνης

Προπονητής στο Gymnasium

Απόφοιτος τμήματος Φυσικής Αγωγής

IG : @trainertrivas

Τα δημοφιλέστερα άρθρα της ομάδας μας:

Logo_footer   
     © 1996-2023 Gymnasium | Developed by Dimitris

Follow us: